Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z dějin umění 1 (DVU / PDUC2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVU / PDUC2 - Kapitoly z dějin umění 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Architektura doby lucemburské v Čechách a na Moravě (Matyáš z Arrasu, Petr Parléř, Václav Parléř ad.).2. Skulptura doby lucemburské v Čechách a na Moravě (Mistr michelské madony, Petr Parléř, Jindřich z Gmündu ad.).3. Malířství doby lucemburské v Čechách a na Moravě (Mistr Vyšebrodského oltáře, Mistr Theodorik, Mistr Třeboňského oltáře ad.).4. Umění krásného slohu a husitské umění v Čechách a na Moravě.5. Renesanční a manýristická architektura v Itálii (Filippo Brunelleschi, Donato Bramante, Michelangelo, Giulio Romano ad.).6. Giotto di Bondone, renesanční a manýristické malířství Itálii (Masaccio, Piero della Francesca, Leonardo da Vinci, Raffael, Tizian, Tintoretto, Paolo Veronese ad.).7. Renesanční a manýristické sochařství v Itálii (Donatello, Bernardo Rossellino, Michelangelo, Giovanni da Bologna ad).8. Architektura jagellonské doby v Čechách a na Moravě (Benedikt Ried, Hans Spiess z Frankfurtu, Matěj Rejsek z Prostějova ad.).9. Sochařství jagellonské doby v Čechách a na Moravě (Anton Pilgram, skulptury na hradě Křivoklát, Mistr Světelského oltáře ad.).10. Malířství jagellonské doby v Čechách a na Moravě (Mistr Litoměřického oltáře, Mistr rakovnického oltáře ad.).11. Raně renesanční umění a architektura v Čechách a na Moravě za vlády Ferdinanda I. Habsburského (1526-1564).12. Umění vrcholné renesance v Čechách a na Moravě (1550-1600) - architektura, skulptura a malba.

Získané způsobilosti

Posluchači nabudou základní znalost problematiky českého umění let 1300-1600 a italského umění 15. a 16. století.

Literatura

Lorenzová Helena et al. Dějiny českého výtvarného umění I/1, 2. Od počátků do konce středověku. Praha, 1984. Dvorský Jiří (ed.). Dějiny českého výtvrarného umění. Od počátků renesance do závěru baroka. Praha, 1989. Royt Jan. Slovník biblické ikonografie. Praha, 2006. Toman Rolf (ed.). Umění italské renesance. Praha, 1996. Koch Wilfried. Evropská architektura. Encyklopedie evropské architektury od antiky po současnost, s. 146-235. Praha, 1998.

Požadavky

Velmi dobrá znalost odpřednášené látky, dobrá znalost doporučené literatury.

Garant

Mgr. Petr Čehovský, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Čehovský, Ph.D.