Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Systém a praxe památkové péče (DVU / SPPPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVU / SPPPE - Systém a praxe památkové péče, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teorie památkové hodnoty2. Památkově chráněná území3. Nové stavby v historickém prostředí4. Konverze a rekonverze památek5. Péče o zříceniny6. Prezentace archeologických památek7. Památkové instalace v historických objektech8. Restaurátorské přístupy k torzálním památkám9. Kopie, faksimile a repliky památek10. Institucionální a legislativní zakotvení státní památkové péče

Získané způsobilosti

Přednáška: Teoretické problémy současné památkové péče s přihlédnutím k aktuálním otázkám praxe. Zaměření na problematiku ochrany historických měst, restaurování uměleckých děl a soupisy památek. Teoretická reflexe současného vývoje památkové péče jako příprava posluchačů pro praxi.Seminář: Seznámení s aktuálním stavem soudobé praxe státní památkové péče v ČR a s metodami praktické aplikace platné památkové legislativy. Poznání základních pracovních metod a postupů, využívaných v činnosti odborných organizací státní památkové péče. Metodologie památkové obnovy.

Literatura

Hlobil, I. K výtvarnému aspektu československé restaurátorské školy. In: Zborník OSPSOP Rožňava II, 1982, s. 119-132. Dvořák, M. Katechismus památkové péče. Praha 2004. Riegl, A. Moderní památková péče. Praha 2003. Richter, V. Památka. Předmět studia - ochrana. In: V. Richter, Umění a svět. Studie z teorie a dějin umění. Praha 2001, s. 347-383. Wagner, V. Umělecké dílo minulosti a jeho ochrana. Praha 1946 [2. rozšířené a komentované vyd. Praha 2005]. Togner, M. Československá restaurátorská škola - poznámky k pojmu a současné praxi. Památky a příroda 15, 1990, s. 276-277. Sedlmayr, H. Demolovaná krása. Praha 1992. Huse, N. Deutsche Texte aus drei Jahrhunderten. München 1984. Kiesow, G. Einführung in die Denkmalpflege. Darmstadt 1980. Bakoš, J. Intelektuál & pamiatka. Bratislava 2004. Kramář, V. O obrazech a galeriích. Praha 1983. Kroupa, J. Školy dějin umění. Metodologie dějin umění. Brno 1996. Hlobil, I. Teorie městských památkových rezervací. Praha 1985. Zásady .. Zásady úpravy textů v časopise Umění (http://www.intimate.cz/umeni/cz/index.html). Praha, 2011.

Požadavky

Příprava a přednes příspěvku na vybrané téma, účast na seminářích.

Garant

Mgr. et Mgr. Michal Novotný