Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální uměnovědný seminář 1 (DVU / SUSM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVU / SUSM1 - Speciální uměnovědný seminář 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1 hodina 2x45 minut - z tohoto času:- cca 1 hod práce se studenty (řešení jednotlivých témat semináře v interakci se studenty, diskuze)- cca 30 minut referát a diskuze.1. Úvodní hodina - představení semináře, zadání referátů a seminárních prací, krátký úvod do historie Spojených nizozemských provincií, Gouden Eeuw holandského malířství, vymezení území, základní pojmy,2. Život ve městech a na venkově kulturně-historický exkurz úvod do malířských specializací, malíři uvnitř kostelů, na trzích, ve veřejných službách, venkované a měšťané, láska a bláznovství, jídlo,3. Holandská krajinomalba I krajiny harmonie, zimní scény, nokturna, města, maríny, tonální krajiny, klasické krajiny, italizující krajiny, plenérová kresba; referáty,4. Holandská krajinomalba II osobnosti; referáty,5. Žánrové malířství I dvojznačnosti a nuance, poezie každodenního života; referáty,6. Žánrové malířství II osobnosti; referáty,7. Malba zátiší Ars longa, vita brevis, snídaně a bankety, lovecké výjevy, vanitas, luxus, tulipány a kytice, trompe-l'?il; referáty,8. Portrétní malířství historie portrétního malířství, móda, svatební portréty, profesní portréty, skupinové portréty, rodinné portréty, portréty dětí, obyčejní měšťané, portréty umělců a autoportréty, kostýmované portréty; referáty,9. Historické malířství cenění malířských uměn, historie a současnost, morální dilema; referáty,10. Rembrandt van Rijn a jeho žáci a následovníci; referáty,11. Teoretici a teorie malířství 17. století v Holandsku; referáty,12. Holandští a vlámští umělci ve střední Evropě 17. století; referáty.

Získané způsobilosti

Základní orientace v oblasti holanského umění 17. století. Pochopení vývojových specifik území a jejich vlivu na výtvarné umění.

Literatura

Bartilla Stefan. (2009). Flámské a holandské malířství od 16. do raného 18. století. Hluboká nad Vltavou. Slavíček, L. (2000). Flemish Paintings of the 17th and 18th centuries. Praha: Národní galerie. Slive Seymour. (1995). Dutch Painting 1600-1800. Yale. Machytka, L., & Elbelová, G. (2000). Olomoucká obrazárna. [Díl] 2, Nizozemské malířství 16.-18. století z olomouckých sbírek. Olomouc: Muzeum umění.

Požadavky

- pravidelná účast na seminářích,- přednesený referát o časovém rozsahu 15-20 minut či seminární práce přibližného rozsahu 10ns.

Garant

Mgr. Miroslav KindlPhDr. Jana Zapletalová, Ph.D.