Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do historiografie dějin umění (DVU / UHDT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVU / UHDT2 - Úvod do historiografie dějin umění, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

01/ Vitruvius, Deset knih o architektuřePrvní systematická teorie architektury02/ Plinius, Kapitoly o příroděZprávy o umění z antického světa03/ Pausaniás, Cesty po ŘeckuPrůvodcovská literatura ve starověku a středověku04/ Opat Suger, Texty o Saint-DenisZrození gotiky a její teoretická východiska05/ Cennino Cennini, Kniha o středověkém uměníStředověké umělecké příručky a receptáře06/ Leon Battista Alberti, Della pittura (O malbě, 1435), De re aedificatoria (O architektuře, kolem 1450) a Della scultura (O soše, 1464)Matematika, geometrie a optika v renesančních teoriích a umění07/ Leonardo da Vinci, Traktát o malířstvíRenesanční universum v malířových poznámkách na okraj08/ Girolamo Savonarola, De simplicitate christianae vitae. Venezia 1547.Pokus o reformu společnosti a výtvarného umění09/ Francesco Collona, Hypnerotomachia Poliphili (1499)Neoplatonismus a kult egyptského starověkého umění10/ Baldassare Castiglione, Dvořan (Il Cortigiano, 1527)Urbino jako ideální renesanční aristokratické sídlo a místo umělců v něm

Získané způsobilosti

Detailní znalost teoretických textů a teorií o umění od antiky po vrcholnou renesanci.

Literatura

Pausaniás. Cesta po Řecku I, II. Praha, 1973. Hanno-Walter Kruft. Dejiny teorie architektúry. Od antiky po súčasnosť. Pallas, Bratislava , 1993. Vitruvius. Deset knih o architektuře. Praha, 1953. Leon Battista Alberti. Deset knih o stavitelství. Praha, 1956. Baldassare Castiglione. Dvořan. Praha, 1978. Dino Compagni - Giovanni Villani. Florentské kroniky doby Dantovy. Praha, 1969. Plinius Starší. Kapitoly o přírodě. Praha, 1974. Cennino Cennini. Kniha o umění středověku. Praha, 1946. Petr Wittlich. Literatura k dějinám umění. Vývojový přehled. Praha, 2008. Leon Battista Alberti. O malbě. O soše. Praha, 1947. Süger. Spisy o Saint-Denis. Praha, 2006. Lionardo da Vinci. Úvahy o malířství. Praha, 1941. Erwin Panofsky. Význam ve výtvarném umění. Praha, 1981. Giorgio Vasari. Životy nejvýznačnějších malířů, sochařů a architektů I, II. Praha, 1976.

Požadavky

Detailní znalost teoretických textů a teorií o umění od antiky po vrcholnou renesanci doložená u ústní zkoušky.

Garant

doc. Mgr. Martin Pavlíček, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Martin Pavlíček, Ph.D.