Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do teorie sochařství (DVU / UTSPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVU / UTSPA - Úvod do teorie sochařství, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

01/ "... takovou záři vysílá ten mramor" (Plinius st.)Terminologie, techniky a materiály v sochařství02/ "Vstaň a udělej nám boha" (Ex 32, 1)Sochy v mýtech, náboženstvích, alegoriích a symbolech03/ Franz Xaver Messerschmidt, Smějící se umělec (1774-1783)Sochaři a jejich umělecká a společenská osobitost04/ Leon Battista Alberti, Della scultura (O soše, 1464)Traktáty sochařů a o sochařství05/ St. Lukas BruderschaftAkademie, sochařské cechy a bratrstva

Získané způsobilosti

Základní orientace v tématu.

Literatura

Wittkower, R. Bernini. The Sculptor of the Roman Baroque. London, 1991. Bible. Pötzl-Malíková, M. F. X. Messerschmidt a záhada jeho charakterových hláv. Bratislava, 2004. Pope-Hennessy, J. Italian Renaissance Sculpture. London, 1996. Brilliant, R. My Laocoön - alternative claims in the interpretation of artworks. University of California Press , 2000. Alberti, L. B. O malbě. O soše. Praha, 1947. Ovidius. Proměny. Praha, 1974. Montagu, J. Roman baroque sculpture: the industry of art. New Haven ? London , 1989. Dubay, G. - Daval, J.-L. (ed.). Sculpture. From Antiquity to the Present Day. Köln - London - Madrid - New York - Paris - Tokyo 1996. Vasari, G. Životy nejvýznačnějších malířů, sochařů a architektů I, II. Praha, 1977.

Požadavky

Základní znalost probraných témat doložená v písemném testu.

Garant

doc. Mgr. Martin Pavlíček, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Martin Pavlíček, Ph.D.