Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané aspekty renesančního umění 2 (DVU / VARW2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVU / VARW2 - Vybrané aspekty renesančního umění 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Technologický exkurs: nástěnné techniky2. Florencie, kulturní a politické pozadí, utváření nového slohu3. Řím, papežství, počátky manýrismu4. Evropa 16. století, náboženské poměry - reformace a protireformace, humanismus5. Lokální centra manýrismu, internacionální manýrismus6. Migrace umělců a řemeslníků7. Země Koruny české v 16. století, politické a náboženské poměry8. Umělecká centra a periférie v zemích Koruny české v 16. Století9. Renesanční nástěnná malba v Čechách a na Moravě10. Renesanční figurální sgrafito v Čechách a na Moravě

Získané způsobilosti

Hlubší znalost tématu.

Literatura

Šamánková, E. Architektura české renesance, Praha 1961. Dvorský, J. (ed.). Dějiny českého výtvarného umění II/1. Praha 1989. Peter Burke. Italská renesance. Kultura a společnost v Itálii. Praha, 1996. ISBN 80-204-0589-5.Burckhardt, J. Kultura renaissanční doby v Itálii. Praha 1912. Preiss, P. Panoráma manýrismu. Kapitoly o umění a kultuře, Praha 1974. Petr, F. Malířské techniky. Fresko, sgrafito, malba klihová, kaseinová, temperová, nátěry zdí, polychromie, zlacení, stucco lustro a imitace mramorů. Praha 1926. Dvořáková, V. - Machálková, H. Malovaná průčelí české pozdní gotiky a renesance. Zprávy památkové péče 14, 1954, s. 33-73. Fučíková, E. (ed.). Rudolf II. a Praha. Císařský dvůr a rezidenční město jako kulturní a duchovní centrum střední Evropy. Praha - London - Milano 1997.

Požadavky

Ústní pohovor nebo závěrečný písemný test (otázky budou vygenerovány z odpřednášených okruhů a zadané základní literatury k semináři)

Garant

Mgr. Pavel Waisser, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavel Waisser, Ph.D.