Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z dějin umění 9 (DVU / VKDU9)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVU / VKDU9 - Vybrané kapitoly z dějin umění 9, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vývoj v období paleolitickém až mezolitickém v evropském kontextu2. Období neolitu ve středoevropském kontextu3. Období eneolitu ve středoevropském kontextu4. Bronzový věk se zvláštním přihlédnutím k oblasti Středomoří5. Doba halštatská se zvláštním přihlédnutím k oblasti Středomoří6. Doba laténská v širších středoevropských i evropských souvislostech7. Období římského císařství a doba stěhování národů8. Doba příchodu Slovanů a období předvelkomoravské9. Doba Velké Moravy - historie, politikcké a církevní poměry, architektura, umělecké řemeslo10. Období 10. stol. v Českých zemích - historie, politické a církevní poměry, architektura, umělecké řemeslo

Získané způsobilosti

Základní orientace v tématu.

Literatura

Dvorský, J. (ed.). Dějiny českého výtvarného umění II/1. Praha 1989. Richter, V. Die Anfänge der grossmährischen Architektur. In: Magna Moravia, Praha 1965, s. 121-360. Merhautová, A. - Třeštík, D. Ideové proudy v českém umění 12.století. Praha 1985. Filip, J. Keltská civilizace a její dědictví. Praha 1995. Svoboda, J. Mistři kamenného dláta. Praha 1986. Pleiner, R. Pravěké dějiny Čech. Praha 1978. Podborský, V. Pravěké dějiny Moravy. Brno 1993. Merhautová, A. - Třeštík, D. Románské umění v Čechách a na Moravě. Praha 1983. Dekan, J. Velká Morava. Doba a umění. Praha 1981.

Požadavky

Zevrubné ovládnutí přednášené látky, orientace v příslušné odborné literatuře.

Garant

PhDr. Josef BláhaPhDr. Jana Zapletalová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Josef Bláha