Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z dějin umění 5 (DVU / VKUM5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVU / VKUM5 - Vybrané kapitoly z dějin umění 5, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy a otázky. Právo a morálka. Zákony a jiná pravidla, právní řád. Památky ve službách dynastií a panovníků. Starověké Řecko a Řím.2. Stavební regulace středověkých měst. Ochrana římských staveb a písemných památek. Papežské buly. Předpisy k ochraně památek ve středověku a renesanci.3. Vykopávky v Pompejích. Osvícenský zájem na systematizaci ochrany památek. Předpisy k ochraně památek do konce 18. století v evropských státech.4. Francouzská revoluce zrození národních památek a státní památkové péče. První památkový zákon v Řecku. Předpisy k ochraně památek v 1. polovině 19. století v Evropských státech.5. Památková péče ve službách byrokratického státu. Předpisy k ochraně památek v 2. polovině 19. století. Legislativní snahy Centrální komise (A. Riegl , M. Dvořák)6. Volání po památkovém zákoně "pohádka o Červené Karkulce". Právní postavení památkových úřadů za první republiky. Problémy s právním vymezením pojmu památka. Předpisy k ochraně památek v českých zemích v 1. polovině 20. století.7. První český památkový zákon. "Presumpce památky". Památkové rezervace. Problémy s evidencí památek. Památkové právo v období totality, Pražského jara a normalizace. Předpisy k ochraně památek v českých zemích v 2. polovině 20. století.8. "Nechtěný" památkový zákon o státní památkové péči. Diskuze o podobě české památkové péče po listopadu 1989. Jaký bude příští památkový zákon? Předpisy k ochraně památek v českých zemích v 2. polovině 20. století.9. Mezinárodní rozměr ochrany kulturního dědictví. Předpisy právně závazné a odborné. Athénská charta 1931. Benátská charta 1964. Evropské úmluvy. UNESCO a ICOMOS.

Získané způsobilosti

Studenti by měli být schopni pochopit význam, důležitost, ale i limity zákonné úpravy památkové péče. Měli by porozumět významu pojmu veřejný zájem a jeho historickým proměnám. Získají náhled na specifika právního způsobu vyjadřování a právní argumentace. Naučí se vnímat změnu významu zdánlivě obyčejných i ryze odborných pojmů při jejich použití v právním předpise. Budou schopni vnímat současný stav zákonné ochrany památek jako výsledek konfliktu zájmu na ochraně kulturního dědictví a práva na soukromé vlastnictví. Získají představu o vztahu mezi právními, odbornými a morálními normami v památkové péči.

Požadavky

Příprava a přednes příspěvku na vybrané téma, účast na seminářích.

Garant

PhDr. Jana Zapletalová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Michal Novotný