Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektronické informační zdroje (FIF / 91MIZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIF / 91MIZ - Elektronické informační zdroje, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz studenty doktorských studií seznámí s oborově orientovanými databázemi tak, aby mohli nabyté znalosti využít v praxi.Předmět bude v ZS 2014 vyučován blokově 21. 11. od 10:00 (do cca 15.00) v učebně 1.38 (Katedra bohemistiky FF UP, Křížkovského 10, zadní trakt, přízemí - vchod ze dvora).

Získané způsobilosti

Studenti doktorského programu se v kurzu naučí definovat hlavní koncepty svého tématu a formulovat je do rešeršního požadavku, seznámí se s efektivními strategiemi vyhledávání a naučí se vyhodnotit relevantní zdroje informací. Budou se umět orientovat ve vyhledávacích nástrojích internetu, v digitálních sbírkách odborných informací, v knihovních katalozích a budou schopni vytěžit z nich potřebná data. Naučí se pracovat s odbornými databázemi, které nabízí UP, ukládat a exportovat informace, pracovat s osobní bibliografickou databází a využít nadstavbových funkcí databází. Studenti doktorského programu se naučí také používat digitální repozitáře a repozitáře pro šedou literaturu. Okrajově se taktéž budeme věnovat problematice citací.

Literatura

Bratková. Citování informačních zdrojů a tvorba bibliografických referencí podle mezinárodní normy ISO 690:2010. Praha, 2011. Fabián. Elektronické informační zdroje. 2011. http://iva.knihovna.utb.czSlezáková. Jak pracovat s elektronickými informačními zdroji přístupnými na Univerzitě Palackého v Olomouc se zaměřením na společenské a humanitní databáze. Olomouc, 2005. Bartošek. Otevřený přístup k vědeckým informacím. 2010.

Požadavky

Zápočet je udělován za účast na semináři, aktivní spolupráci s lektorem a průběžné plnění zadaných úkolů.

Garant

doc. Mgr. Jiří Špička, Ph.D.