Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jak na akademické psaní. Survival guide (FIF / 93AP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIF / 93AP - Jak na akademické psaní. Survival guide, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Psaní odborného článku (přehledové či empirické studie).Název (má být chytlavý nebo přesně popisný).Abstrakt (co do něj napsat, aby u něj čtenář neskončil).Klíčová slova (aby byla vyšší šance, že váš článek někdo najde), strukturování článku (odkud kam můžeme směřovat naše myšlenky).Jak moc a koho citovat.Užitečnost publikačních manuálů (např. APA).Způsob psaní (pravidelně či v tvůrčích návalech).Jaký časopis vybrat? V češtině či angličtině? Populárnější či více odborný? Nebo raději napsat monografii?Proč psát: Jaký má psaní dopad a jak to zjistit (scientometrické a jiné ukazatele).

Literatura

Neusar, A., & Charvát, M. (2012). PhD existence v oboru psychologie v České republice a na Slovensku. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Boice, B. (1997). Which is More Productive, Writing in Binge Patterns of Creative Illness or in Moderation? . APA. (2009). Publication manual of the American psychological association. Washington, DC. LIESSMANN, K. P. Teorie nevzdělanosti. Omyly společnosti vědění. Praha: Academia, 2008. Adair, J., Vohra, N. (2003). The explosion of knowledge, references, and citations. Sternberg, R. J., Sternberg, K. (2010). The psychologist s companion: A guide to writing scientific papers for students and researchers (5. vydání). Cambridge: Cambridge University Press.

Požadavky

Povinné: Vyplnění dotazníku před a po. Dobrovolné: odeslání vlastního textu lektorovi (viz předpoklady).

Garant

Mgr. Aleš Neusar, Ph.D.