Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ediční příprava (odborného) textu (FIF / 93EPT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIF / 93EPT - Ediční příprava (odborného) textu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní typografická a ediční terminologie.2. Základní pravidla české typografie.3. Typografie a estetika textu; pravidla pro výběr písma a grafických prvků.4. Typografické normy, citační normy, citační nástroje a pomůcky.5. Automatizace psaní textu ve Wordu a jiných textových procesorech, pravidla tvorby textu vs. pravidla sazby textu.6. Automatické funkce (obsah, rejstřík atd.)7. Stručný přehled softwarového vybavení pro potřeby sazby a ediční přípravy.8. Zpracovávání grafických aj. příloh ? software, hardware, nastavení, práce s přílohami; podklady pro profesionální tisk.9. Pravidla a možnosti elektronické sazby; e-kniha (e-publishing) jako budoucnost akademického publikování.

Získané způsobilosti

Absolventi kurzu získají základní orientaci v možnostech a metodách ediční přípravy odborných textů. Seznámí se s pravidly české typografie (odstavce, věty) a se souvisejícími normami, případně příručkami a odbornou literaturou. Budou seznámeni se softwarem, který jim může pomoci pro další úpravu textu, stejně jako pro zpracování příloh (skenování, OCR, úprava grafiky atd.). Seznámí se s různými formáty textu, grafiky a formáty podkladů pro profesionální tisk. V rámci nejpoužívanějšího programu pro psaní textu, tj. MS Wordu, se seznámíme s různými typy automatizace (vytváření obsahů, rejstříků, možnosti autoformátu, automatického nahrazování atd.).

Literatura

Štorm, František. (2008). Eseje o typografii. Praha. Pistorius, V. (2003). Jak se dělá kniha: příručka pro nakladatele. Praha: Paseka. Pecina, M. (2012). Knihy a typografie. Brno: Host. Kočička, P., Blažek, F. (2004). Praktická typografie. Computer Press, Brno. Magincová, Dagmar. (2008). Příručka nakladatelského redaktotra. Červený kostelec. Pokorný, M., & Pokorná, D. (2011). Redakční práce: jak připravit text k publikování. Praha: Grada Publishing.

Požadavky

Zpracování vybraného textu (ideálně vlastního odborného textu) podle typografických pravidel a při využití automatizačních funkcí.

Garant

Mgr. Vladimír Polách, Ph.D.