Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní rétorika (FIF / 93MR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIF / 93MR - Moderní rétorika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Lektory kurzu jsou:PhDr. Věra Šustíková (České muzeum hudby, Praha)MgA. Miroslav Dvořák (herec, moderátor, divadelní pedagog - Mezinárodní konzervatoř a VOŠ herecká, Praha)Korepetitor (podpora nácviku praktických dovedností): MgA. Miroslav Sekera (HAMU Praha)Výuka bude realizována jako intenzivní dvoudenní soustředění (cca 16 vyučovacích hodin) propojující teorii s nácvikem praktických dovedností.Plánovaný termín: 17. 2. (10:00 - 17:00) a 18. 2. (9:00 - 16:00) 2014Místo konání: Kaple, Konvikt (přízemí), Univerzitní 3Program kurzu:1. den (pondělí 17. 2. 2014) - I. blok(4 vyuč. hodiny s přestávkou):- stručný úvod do problematiky: vývoj řeči, její význam a funkce, fyziologická tvorba řeči, hlasová hygiena, dechová a hlasová cvičení + individuální diagnostika účastníků (volný verbální projev);- práce s textem: zvuková realizace psaného projevu, hlasité čtení, recitace, normativní výslovnost, ukázky praktického nácviku + nácvik textové předlohy, s níž se bude pracovat s hudbou;- akustické parametry verbálního projevu: melodika, rytmus, frázování, metrum a jejich realizační odlišnosti od obdobných parametrů v hudbě - uvědomělé čtení či realizace zpaměti (dle znalostí frekventantů) + stručné teoretické poučení o synkretickém spojení slova a hudby v melodramu.1. den (pondělí 17. 2. 2014) - II. blok: práce s klavírní korepeticí (4 vyuč. hodiny s přestávkou):- práce s textem v hudebním kontextu, srovnání interpretačních možností téhož textu bez hudby (viz výše) a ve zhudebněné podobě, osnova české věty a frázování x hudební periodicita, melodika české věty x hudební melodie a harmonie, zvláštnosti dynamiky a agogiky vedoucí k plastičtějšímu verbálnímu projevu;- prostorově-akustické parametry verbálního projevu, přizpůsobování hlasového projevu danému prostoru a úrovni "zvukové hladiny" (nácvik verbálního výstupu s paralel. Hudební složkou ? melodramatická technika);- verbální a nonverbální komunikace ve spojení s hudbou příprava vlastního výstupu - přenesení pozornosti také na nonverbální složku projevu.2. den (úterý 18. 2. 2014) - I. blok: práce před kamerou: (4 vyuč. hodiny s přestávkou):- příprava projevu a jeho hlasová realizace, případová studie před kamerou;- nonverbální komunikace a její využití v dané profesi, stručné poučení o jednotlivých atributech řeči těla a jejich využití;- rozbor výkonů před kamerou: analýza předností a nedostatků pohybových a mluvních dispozic frekventantů (podle výsledků příp. dechová, hlasová, artikulační cvičení; mimická, gestická a pohybová cvičení).2. den (úterý 18. 2. 2014) - II. blok (4 vyuč. hodiny s přestávkou):- shrnutí získaných poznatků kurzu, příprava na závěrečný výstup;- závěrečný výstup jednotlivých frekventantů a jeho zhodnocení;- doporučená literatura a informace o jiných akcích k dané problematice;- závěrečná diskuse.

Získané způsobilosti

Absolventi kurzu získají základní přehled o možnostech a nových metodách praktického využití moderní rétoriky ve vlastní praxi.

Literatura

LOTKO, E. (2009). Kapitoly ze současné rétoriky. 3. vyd. Olomouc. LUKAVSKÝ, R. Kultura mluveného slova. Praha: Akademie múzických umění, 2000.

Požadavky

Aktivní účast a spolupráce při výuce, průběžné plnění zadaných úkolů.

Garant

Mgr. Veronika Kubovádoc. Mgr. Jiří Špička, Ph.D.