Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Redakční zpracování odborného textu (FIF / 93RZT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIF / 93RZT - Redakční zpracování odborného textu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Blok I (90 min)Zásady práce s písmem v redakční praxi (morfologie písma; klasifikace písem; měření v typografii; výběr, použití a kombinování písma; principy práce s písmem v PC)Základy knižní sazby (obligátní a fakultativní části knihy a zásady jejich grafického zpracování; pravidla sazby; typografická pravidla; zlomové korektury; příklady dobré a špatné praxe; DTP programy)Blok II (90 min)Výroba knihy (principy polygrafického zpracování; základní tiskové techniky a jejich vliv na výslednou podobu publikace; zásady práce s grafickými přílohami; podklady pro profesionální tisk; zdroje legální grafiky)Nakladatelský proces (identifikace knihy ISBN, ISSN, DOI, CIP; autorská práva; licence; Open Access, Creative Commons; citace; ekonomika publikace; možnosti distribuce odborných knih)Blok III (90 min)Redigování odborného textu (typy odborných textů a jejich redakční specifika; typy edic; zásady formálního sjednocování; zásady jazykových úprav textu; citační norma a úzus; zdroje pro ověřování dat)E-publishing jako možnost pro odborné texty (specifika e-knihy z hlediska redakční práce; příprava textu pro elektronické publikování)Blok IV (90 min)Automatizace redakční práce ve Wordu aj. textových procesorech (automatizace práce; čištění textu; styly; makra; obsah a rejstřík)Literatura pro další samostudium

Získané způsobilosti

Absolventi kurzu získají základní orientaci v možnostech a metodách redakční přípravy odborných textů. Seznámí se se zásadami práce s písmem, s pravidly české typografie a sazby, procesem výroby knihy, principy redigování odborného textu a automatizací práce redaktora v běžných textových procesorech.

Literatura

Pistorius, V. (2011). Jak se dělá kniha: příručka pro nakladatele. Příbram: Pistorius & Olšanská. Pecina, M. (2012). Knihy a typografie. Brno: Host. Kočička, P., & Blažek, F. (2004). Praktická typografie. Brno: Computer Press. Pokorný, M., & Pokorná, D. (2011). Redakční práce: jak připravit text k publikování. Praha: Grada Publishing.

Požadavky

Redakční zpracování zadaného odborného textu dle pokynů vyučujícího.

Garant

Mgr. Lenka Pořízková, Ph.D.