Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy práva pro postgraduální studenty (FIF / 93ZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FIF / 93ZP - Základy práva pro postgraduální studenty, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vyučujícím kurzu je:Mgr. Tomáš Kocourek, Ph.D. (MU Brno)Výuka proběhne ve 2 blocích (po 5 vyučovacích hodinách) v termínech 13. 12. 2013 a 7. 2. 2014. Mezi výukovými bloky se předpokládá samostatná příprava studentů (práce se studijní oporou).Program kurzu:1. Právo duševního vlastnictví - ochrana výstupů vědy a výzkumu:- autorské právo a práva související;- průmyslová práva (patenty, užitné vzory, průmyslové vzory, ochranné známky);- nakládání s těmito právy (přímá výuka).2. Pracovní právo z pohledu pracovního poměru, ale rovněž z pohledu vytváření a řízení vědeckých týmů (přímá výuka):- vznik, změna a zánik pracovního poměru;- dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr;- odpovědnost za škodu a některé další vybrané otázky;- fiskální aspekty závislé práce.3. Obchodní právo ve vědě a výzkumu (zodpovězení dotazů na základě samostudia studijní opory)- živnostenské právo;- typologie a charakteristika právnických osob;- vybrané otázky obchodních smluv.

Získané způsobilosti

Studenti doktorského programu se v kurzu seznámí se základy:- práva duševního vlastnictví- pracovního práva z pohledu pracovního poměru a - obchodního práva ve vědě a výzkumu.

Literatura

Eliáš, K., Pokorná, J., & Dvořák, T. (2010). Kurs obchodního práva: obchodní společnosti a družstva. Praha: C.H. Beck. Bejček, J., Eliáš, K., & Raban, P. (2010). Kurs obchodního práva: obchodní závazky. V Praze: C.H. Beck. Eliáš, K. (1997). Kurs obchodního práva: úvodní a obecná část : soutěžní právo. Praha: C.H. Beck. Eliáš, K., Havel, B., Bezouška, P., Šustrová, D. (2013). Občanské právo pro každého. Wolters Kluwer. Galvas, M. a kol. (2012). Pracovní právo. MU, Brno. Tröster, P. a kol. (2010). Právo sociálního zabezpečení, 5. vydání. Praha, C. H. Beck. Telec, I., & Tůma, P. (2006). Přehled práva duševního vlastnictví. Brno: Vydalo nakladatelství Doplněk. Horáček, R. (2008). Zákon o ochranných známkách, zákon o ochraně označení původu a zeměpisných označení, zákon o vymáhání práv z průmyslového vlastnictví: komentář. V Praze: C.H. Beck. Bělina, M., & Drápal, L. (2012). Zákoník práce: komentář. V Praze: C.H. Beck. Průcha, P. (1997). Živnostenské oprávnění. Brno: Masarykova univerzita.

Požadavky

Účastníkům kurzu bude k dispozici studijní opora. Problematice práva duševního vlastnictví a pracovního práva bude věnován přímý výklad, zodpovězeny budou dotazy. V případě obchodního práva je předpokládáno samostudium studijní opory a následné zodpovězení otázek v průběhu výuky.Zápočet bude udělen za účast ve výuce (2 x bloková výuka, z toho 1 x v ZS a 1 x v LS), aktivní spolupráci s lektorem, průběžné zodpovídání dotazů a plnění zadaných úkolů.

Garant

Mgr. Viktor Jílek, Ph.D.Mgr. Tomáš Kocourek, Ph.D.Mgr. Veronika Kubová