Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biblická hebrejština 1 (JUD / B1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / B1 - Biblická hebrejština 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Absolvent kurzu si osvojí základní znalost gramatického systému biblické hebrejštiny od zvukové až po textovou rovinu. Jednotlivá témata jsou prezentována kontrastivně na pozadí češtiny a následně procvičována v hebrejském textu.1. Zvuková stránka hebrejštiny.2. Grafický systém hebrejštiny.3. Substantivum a adjektivum v hebrejštině (typy determinace, genitivní spojení, specifické jmenné skupiny).4. Zájmena v hebrejštině, forma a funkce.

Získané způsobilosti

Student získá základní znalost gramatického systému (substantiva, pronomina, adjektiva) a základy slovní zásoby biblické hebrejštiny. Naučí se číst tzv. kvadrátní hebrejské písmo a tímto písmem i psát, osvojí si tzv. tiberiadský punktační systém a naučí se základní diakritické značky nutné pro četbu biblického textu. Teoretické gramatické poznatky bude student aplikovat při četbě a gramatické interpretaci učebního textu.

Literatura

Klíma, O. - Segert, S. Mluvnice hebrejštiny a aramejštiny. Praha: Nakladatelství ČAV, 1956. Weingreen, J. Učebnice biblické hebrejštiny. Praha: Karolinum, 1997.

Požadavky

Pravidelná docházka, aktivní účast v semináři, plnění průběžných požadavků, úspěšné absolvování závěrečné ústní zkoušky.

Garant

PhDr. Lenka Uličná, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Lenka Uličná, Ph.D.