Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Holocaust.Povál.děj. a lit.českosl.židů (JUD / DHCZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / DHCZ - Holocaust.Povál.děj. a lit.českosl.židů, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Návrh témat:Tragédie šoa a její odkaz"Návrat z koncentračních táborů a nový začátek"Psychologické romány věnující se předtuše tragédie šoa": Ladislav Fuks: Pan Theodor Mundstock, Jiří Weil: Život s hvězdouLiterární ztvárnění bezprostředních zážitků šoa": Norbert Frýd: Krabice mrtvých, Arnošt Lustig: Noc a naděje (film. zpracování Jana Němce: Démanty noci)Hledání kořenů jako terapie": Ruth Bondy: Víc štěstí než rozumu, Fedor Gál: Krátká dlouhá cesta (dokument), Arnošt Goldflam: Písek (drama)Komunistické Československo perzekuce Židů; Slánského proces."Dopad na druhou a třetí generaci": Helen Epstein: Děti holocaustuStát Izrael a Československo"Vznik státu Izrael jako zadostiučinění, exil": Irena Dousková: Goldstein píše dceři, Tomáš Kolský: Ruthie a barevnost světa

Získané způsobilosti

Student získá komplexní přehled o tragédii šoa a dopadu holocaustu v českých zemích a bude schopen své historické vědomosti uplatnit i v kontextu kultury.

Literatura

Bar-On, Dan. Die Last des Schweigens. Gespräche mit Kindern von NS-Tätern. Hamburg: Edition Körber-Stiftung, 2004. Bar-On, Dan. Furcht und Hoffnung. Von den Überlebenden zu den Enkeln - drei Generationen des Holocaust. Machala, L. a kol. Panorama české literatury. Olomouc, 1994. Machala, L. Slovník českých spisovatelů. Praha, 2005.

Požadavky

- koloquium, zápočet, možno vypracovat seminární práci

Garant

Mgr. Ivana Cahová