Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny sionistické ideologie (JUD / DS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / DS - Dějiny sionistické ideologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod: Osvícenství, emancipace a "Židovská otázka"Předchůdci" sionismu: Y. Alkalai, Z. H. KalischerMoses Hess; Leo Pinsker a kritika asimilaceTheordor Herzl a politický sionismusAchad Ha-Am a kulturní sionismusNáboženský sionismusLevicový a marxistický sionismusVladimír Žabotinskij a sionistický revisionismusSionismus a jeho kriticiSionismus ve střední Evropě; Brit Shalom

Získané způsobilosti

Na základě kritické analýzy primárních a sekundárních zdrojů studenti získají povědomí o základních trendech v dějinách sionistické ideologie do vzniku státu Izrael.

Literatura

Marek Čejka. Izrael a Palestina. Brno, 2005. Paul Mendes-Flohr, Jehuda Reinharz. The Jew in the Modern World: A Documentary History. New York, 1995. Arthur Hertzberg. The Zionist Idea. A Historical Analysis and Reader. New York, 1959. Gideon Shimoni. The Zionist Ideology. Hannover, 1995. Šlomo Avineri. Zrození moderního sionismu. Praha, 2001. Theodor Herzl. Židovský stát. Pokus o moderní řešení židovské otázky. Praha, 2009.

Požadavky

Aktivní účast + prezentace v semináři

Garant

Mgr. Marie Crhová, Ph.D.