Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diskurz tolerance, rasismus (JUD / DT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / DT - Diskurz tolerance, rasismus, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Antisemitismus, rasismus, diskurz toleranceSeminář se zaměří na některé fenomény nového antisemitismu, rasismu, tolerance a užívání těchto pojmů v politické praxi západního světa. Skrz tyto pojmy je často vyjadřována dominance, jsou artikulovány otázky identity, odlišnosti, sounáležitosti, marginalizace, barbarismu. V současném západním liberálním světě se v rámci diskurzu tolerance a bezpečí často protikladně užívají termíny jako "svobodná společnost" vs. "fundamentalisté" a jeho průvodním jevem se stává šíření islamofóbie Je proto namístě dosáhnout užívání termínů jako nerovnost, závislost, postkoloniální násilí, tedy termínů, jež jsou potlačovány právě diskurzem tolerance a bezpečí. Speciální pozornost bude věnována dopadům dané problematiky na oblast blízkovýchodního regionu a pracím tzv. izraelských nových historiků.

Získané způsobilosti

Seminář se zaměří na některé perspektivy fenoménu tolerance, současné užívání pojmů (nový) antisemitismus, rasismus a jejich propojení s politickou praxí západního světa.

Literatura

Giorgio Agamben (ed.). (2011). Democracy in What State? . Columbia University Press. Noam Chomsky, Ilan Pappé. (2010). Gaza in Crisi: Reflections on Israel s War against Palestinians. Haymarkets Books. Judith Butler. (2006). Precarious Life: The Power of Mourning and Violence. Verso. Etienne Balibar; Immanuel M. Wallerstein. (1991). Race, nationa, class: ambiguous identities. London; New York : Verso. Graham Bruchell, Colin Gordnon, Peter Miller. (1991). The Foucault Effect: Studies in Governmentality. Chicago Press. Wendy Brown. (2010). Walled States, Waning Sovereignty. New York: Zone Books.

Požadavky

zápočet, seminární práce

Garant

Mgr. Daniela Bartáková, M.A.