Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní dějiny Židů v českých zemích (JUD / DZC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / DZC - Moderní dějiny Židů v českých zemích, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Od předmoderní k moderní židovské společnostiOsvícenství, emancipace a židovské odezvy na modernituKulturní transformace židů v 19. stoletíPrvní světová válka a rozpad monarchieMeziválečné Československo v komparativním kontextuŠoa a první poválečná létaŽidé v komunistickém Československu

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti o moderní historii židů v Čechách a na Moravě, zejména vzájemném vlivu politiky, nacionalismu a kultury.

Literatura

Čapková, Kateřina. Češi, Němci, Židé. Národní identita Židů v Čechách 1918?1938. Praha, 2005. Frankl, Michal. Emancipace od Židů. Český antisemitismus na konci 19. století. Litomyšl-Praha, 2007. Pěkný, Tomáš. Historie Židů v Čechách a na Moravě. Praha, 1991. Judaica Bohemiae I- XLII. Praha, 1965. Rozenblit, Marsha. Reconstructing a National Identity. The Jews of Habsburg Austria during World War I. Oxford, 2001. The Jews of Czechoslovakia I. - III. New York - Philadelphia. ISBN 1968?1984.Mendelsohn, Ezra. The Jews of East Central Europe Between the Two World Wars. Bloomington, 1987. Kieval, Hillel J. The Making of Czech Jewry: National Conflict and Jewish Society in Bohemia, 1870-1918 . New York, 1988. Heitlingerová, Alena. Ve stínu holocaustu a komunismu. Čeští a slovenští Židé po roce 1945. Praha, 2007. Veber, Václav (ed.). Židé v novodobých dějinách. Praha, 1997.

Požadavky

Aktivní účast + prezentace v semináři

Garant

Mgr. Marie Crhová, Ph.D.