Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Židovské památky na jižní Moravě (JUD / EX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / EX - Židovské památky na jižní Moravě, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Během exkurze navštívíme Mikulov, který byl do roku 1851 sídlem moravského zemského rabína, Strážnici a Podivín a židovské památky města Brna. V neposlední řadě také židovskou čtvrť v Třebíči a ghetto v Boskovicích. Cíle exkurze se mohou po vzájemné dohodě upravit.

Získané způsobilosti

Prohloubení znalostí o židovských památkách jižní Moravy a o dějinách lokálních židovských obcí.

Literatura

Klenovský, Jaroslav. Brno židovské = Jewish Brno : historie a památky židovského osídlení města Brna . Brno, 2002. Bránský, Jaroslav. Čtyři z Boskovic . Boskovice, 2008. Gold, Hugo (ed.). Die Juden und Judengemeinden Mährens in Vergengenheit und Gegenwart. Brno, 1929. Bránský, Jaroslav. Osud Židů z Boskovic a bývalého okresu boskovického : 1939-1945. Boskovice, 1995. Ehl, P., - Fiedler, J. - Pařík, A. Staré židovské hřbitovy Čech a Moravy. Praha, 1991. Fišer, Rudolf. Třebíč : osudy židovských domů : (1724 - 1850) . Třebíč, 2005. Nováček, Silvestr. Z dějin moravských Židů : o dějinách Židů v Ivančicích na Moravě a o jejich sbližování s Čechy. Praha, 1991. Bránský, Jaroslav. Židé v Boskovicích . Boskovice, 1999. Veselská, Dana. Židé v Mikulově. Mikulov, 2004. Klenovský, Jaroslav. Židovská čtvrť v Boskovicích . Boskovice, 2004. Klenovský, Jaroslav. Židovské památky Mikulova . Mikulov, 2000. Klenovský, Jaroslav. Židovské památky Moravy a Slezska. Brno, 2002. Klenovský, Jaroslav. Židovské památky Třebíče . Brno , 2003. Fiedler, Jiří. Židovské památky v Čechách a na Moravě. Praha, 1992. Haidler, Jaroslav Achab et al. Židovský hřbitov v Boskovicích : průvodce . Boskovice, 2002. Špunar, Petr. Židovský hřbitov v Brně-Židenicích a osudy lidí s ním spojené . Brno, 2006. Nezhodová, Soňa. Židovský Mikulov . Brno, 2006.

Požadavky

Aktivní účast na exkurzi, jež bude realizována po společné dohodě. Podrobnosti budou upřesněny v úvodním semináři na začátku semestru.

Garant

Mgr. Daniel Soukup, Ph.D.