Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gramatický systém hebrejštiny (JUD / GSH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / GSH - Gramatický systém hebrejštiny, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V rámci kurzu bude představen gramatický systém biblické a moderní hebrejštiny od zvukové až po textovou rovinu. Výklad bude koncipován kontrastivně vzhledem k češtině. Výchozí teoretický koncept je funkčněstrukturalistický, v diskusi jsou však vítány i koncepty další, podle orientace účastníků kurzu. Na příkladu typologicky odlišného jazyka si studenti procvičí systémové chápání jazyka. Hebrejština je prezentována jako jazyk rovněž velmi vhodný k pochopení systémového vývoje, př. posuny slovesného systému.

Získané způsobilosti

Student získá základní znalost gramatického systému biblické a moderní hebrejštiny zejména pro komparativní účely.

Literatura

Coffin, E. A., Bolozky, Sh. A reference grammar of modern Hebrew. Cambridge [u.a.] , 2005. Gesenius, W., Kautzsch, Cowley, A. E. Gesenius Hebrew grammar. Oxford, 1910. Klíma, O. - Segert, S. Mluvnice hebrejštiny a aramejštiny. Praha, 1956. Weingreen, J. Učebnice biblické hebrejštiny. Praha, 1997.

Požadavky

Pravidelná docházka, aktivní účast v semináři, plnění průběžných požadavků.

Garant

PhDr. Lenka Uličná, Ph.D.