Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Introduction to Jewish Liturgy (JUD / IJL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / IJL - Introduction to Jewish Liturgy, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1 Proč se modlíme? (modlitby v Bibli - vznik/vývoj modlitby jako hlavní formy bohoslužby během období Druhého chrámu - modlitba v rabínské literatuře - modlitba jako náboženská povinnost)2 Ustálení židovské liturgie (babylonská versus izraelská tradice, the geonic prayer-books, vznik synagog jako center bohoslužby, piyyutim, minhagim, lokální varianty)3 Shema Yisrael 1: halaktická teorie (co je to Shema? Kdy a jak se recituje?)4 Shema Yisrael 2: biblický text (četba v hebrejštině)5 Shema Yisrael 3: večerní požehnání (četba v hebrejštině)6 Shema Yisrael 4: ranní požehnání (četba v hebrejštině)7 Tefilla 1: halaktická teorie (co je to tefilla? Kdy a jak se recituje?)8 Tefilla 2: text (četba v hebrejštině)9 Tefilla 3: text (četba v hebrejštině)10 Aleinu (historie a četba v hebrejštině)11 Lekha Dodi (historie a četba v hebrejštině)12 Modlitby v židovské teologii a mystice (Maimonidovo pojetí, přístupy po Maimonidovi, kabalistická teorie praxe)

Získané způsobilosti

Seznámení se s texty základních modliteb a se základními liturgickými koncepty. Schopnost číst v hebrejštině texty Schema Izrael a Tefilla a schopnost je přeložit do mateřského jazyka studenta.

Literatura

Stefan C. Reif. Judaism and Hebrew Prayer. Cambridge, 1993. J. Newman - G. Sivan. Judaismus od A do Z. Praha, 1992. Nosach Aškenaz. Silur Adir Ba-marom. Praha, 2008.

Požadavky

Účast na výuce, (50%), ústní zkouška na konci semestru (50%).

Garant

doc. Tamás Visi, Ph.D., M.A.