Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Izraelská politika na Blízkém východě (JUD / IPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / IPV - Izraelská politika na Blízkém východě, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Blokový seminář:1. blok 26.9. od 16:302. blok 27.9. od 15:00další bloky dle domluvy se studenty, místnost bude doplněna později1. Vznik Státu Izrael a kořeny blízkovýchodního konfliktu (rozbor Rezoluce č. 181 Valného shromáždění OSN; válka o nezávislost 1948-1949)2. Společné charakteristiky izraelsko-arabských válek 1956, 1967 a 1973 a počátek problému osadnictví (analýza hlavních znaků jednotlivých konfliktů; role izraelské armády)3. Formování izraelské levice a pravice (srovnání podoby izraelské politické scény před a po volbách v roce 1977)4. Vztahy mezi sférou politiky a armády a koncept centrality národní bezpečnosti5. Demografické trendy v izraelské společnosti a jejich dopady na politický systém6. Počátky blízkovýchodního mírového procesu (úspěšná izraelská jednání s Egyptem a Jordánskem; mírový proces z Osla)7. Izraelsko-palestinské mírové rozhovory a jejich geografické dopady (rozbor tzv. dohod z Osla II.; práce s geografickými mapami Západního břehu)8. Izraelská politika na přelomu milénia (mj. analýza mírového procesu za vlády Ehuda Baraka, vypuknutí druhé intifády, role Ariela Šarona a vznik strany Kadima)9. Život na palestinských územích: Západní břeh a Gaza (rozbor politické, ekonomické a bezpečnostní situace)10. Politické a ekonomické problémy současného Izraele (start-up nation; analýza politik současné Netanyahuovy vlády; situace ultra-ortodoxní komunity)11. Perspektivy dosažení izraelsko-palestinského míru (kritická rozvaha nad nejaktuálnějšími problémy vzájemných vztahů)- některá témata se mohou změnit, popř. se rozšířit či zcela vypadnout

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu získá přehled o vývoji izraelského politického a stranického systému a o hlavních příčinách a dosavadním průběhu izraelsko-palestinského konfliktu. Absolvent kurzu si rovněž osvojí schopnost kriticky interpretovat nejaktuálnější vývoj na izraelské politické scéně a bude schopen analyzovat současné perspektivy blízkovýchodního mírového procesu.

Požadavky

Aktivní participace v seminárních diskuzích, odevzdání eseje na vybrané téma o rozsahu cca 2000 slov, předmět je ukončen písemnou zkouškou.

Garant

Mgr. Delana Mikolášová