Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do judaismu (pro nejudaisty) 2 (JUD / JUD2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / JUD2 - Úvod do judaismu (pro nejudaisty) 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Judaismus, zvyky, tradice a ritus2. Stručné dějiny Judaismu a židovského myšleníPřehled témat:1. Co je to Judaismus a kdo jsou to židéa) Kdo je to žid?b) Judaismus versus Židovstvíc) Judaismy v průběhu věků (historické zdroje, biblické autority)d) Judaismy dnes2. Starověky Judaismus, tradice a zvyky + Exkurzea) Exkurze na židovskou obec Olomoucb) Judaismus a jeho denominacec) Židovské obced) Judaismus v období prvního a druhého chrámue) Monoteismus vs. lidové náboženství3. Vývoj Judaismu a jeho tradic od středověkua) Vývoj Judaismu ve středověkub) Judah Halevi vs Maimonidesc) Partikularismus vs. universalismusb) Dogma v Judaismue) Bůh otců vs. Bůh filosofůf) 19. století jako věk revolucíg) Judaismus a židovské tradice ve státě Izraelh) Sionismus4. Tradice, zvyky a svátkya) Kalendářb) Šabat jako nejdůležitější svátekc) Tóra - zvyky a tradiced) Motlitba její funkce a podstata v Judaismue) Svátky historické a biblickéf) Mitzvot - průběh všedního dneg) Židovský životní cyklus

Získané způsobilosti

Pochopení částečně ztracené a potlačené zvyky a myšlení přispěje interdisciplinárním studentům k lepšímu kontextuálnímu chápání dějin nejen českých, ale i obecných. Mezi výstupní kompetence je možné také zařadit znalost partikulárních informací jako funkce židovského kalendáře, orientace v židovském náboženském životním cyklu a komplexnější chápání problematiky židovství.Absolvent kurzu také získá také přehled a porozumění zásadním filosofickým problémům a východiskům, které formují židovské (nejen náboženské) myšlení od středověku do dnes. Skrze problémy židovského myšlení a vývoje jeho tradic absolventi získají také jasnější vhled do vývoje evropského myšlení obecně.

Literatura

Nicholas de Lange. An Introduction to Judaism (Introduction to Religion). Cambridge University Press, 2010. Hartman, David. Israelis and the Jewish Tradition: An Ancient People Debating Its Future, kapitoly 2 a 3. Yale, 2000. Solomon, David. Judaism: A Very Short Introduction. Oxford, 1996. Gavriel Sivan, Jaakov Newman. Judaismus od A do Z. Praha: Sefer, 2009. Leo G. Perdue (Editor). The Blackwell Companion to the Hebrew Bible. Wiley-Blackwell, 2004. Jacob Neusner. The Blackwell reader in Judaism. Alan Jeffery Avery-Peck, 2001. Dana Evan Kaplan (Editor). The Cambridge Companion to American Judaism. University of Miami, Cambridge, 2005. Judah Ha-Levi. The Kuzari. Jan Divecký. Židovské svátky, P3K. Praha, 2005.

Požadavky

Aktivní účast, krátké referáty, předmět ukončen kolokviem - rozhovorem nad vybraným tématem.

Garant

Mgr. Jakub Ráliš

Vyučující

Ing. Petr PapoušekMgr. Jakub Ráliš