Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jewish Women in Central Europe (JUD / JWCE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / JWCE - Jewish Women in Central Europe, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář se soustředí na zachycení života žen ve střední Evropě na počátku moderního věku, od poloviny 17. století do holokaustu. Výchozím bodem semináře budou rozmanité role, které židovská komunita (židovské komunity) v daném období připisovala ženám, prodiskutujeme možnosti a omezení seberealizace žen. Skutečné a sepsané biografie žen budou proto konfrontovány s autoritativními texty tradiční, osvícenské a buržoazní židovské společnosti.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v oblasti gender studies, středoevropských a židovských dějin. Prohloubí své dovednosti v práci s primárními zdroji a v prezentačních technikách.

Literatura

Judith Baskin (Ed.). (1991). ? Deborah Hertz, "Emancipation through Intermarriage in Old Berlin", Jewish Women in Historical Perspective, p. 182-201. Detroit. Wendy I. Zierler. (2004). And Rachel Stole the Idols: The Emergence of Modern Hebrew Women s Writing, p. 23-29, 255-260. Detroit. Jean Baumgarten. (2005). Introduction to Old Yiddish Literature, p. 113-121. Oxford. Judith Hauptmann. (1998). Rereading the Rabbis: A Woman?s Voice, chap. 3. Boulder, Co. Marion Kaplan. The Making of the Jewish Middle Class, chap. 7. Oxford. (1977). The Memoirs of Glückel of Hameln, translated by Marvin Lowenthal, chap. 1. New York. Chava Weissler. (1998). Voices of the Matriarchs, p. 3-35. Boston. Rachel Biale. (1995). Women and the Jewish Law: The Essential Texts, their History and their Relevance for Today, chap. 1. New York.

Požadavky

1) aktivní účast (50%) 2) prezentace (25%) 3) krátká seminární práce (2 normostrany pro bakalářské studenty, 5 normostran pro magisterské studenty) na vybrané téma (25%)

Garant

Mgr. Louise Hecht, Ph.D.