Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do judaismu (JUD / JZ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / JZ1 - Úvod do judaismu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz bude realizován ve 12 setkáních, kterou budou rozděleny do dvou částí:1. Judaismus, zvyky a tradice2. Stručné dějiny židovského myšleníPoslední hodina bude věnována celkovému shrnutí a závěrečnému testu.Pro aktuální a další informace: http://sites.google.com/site/judaistika0910/Přehled témat:1. Co je to Judaismus? Ia) Kdo je to žid?b) Judaismus versus Židovstvíc) Židé a židé2. Co je to Judaismus? IIa) Judaismy v průběhu věků (historické zdroje, biblické autority)b) Judaismy dnes3. Judaismus v českých zemích dnes - Petr Papoušeka) Situaceb) Směryc) Židovské obce4. Exkurzea) Židovská obec - exkurzeb) Debata nad tématy pro shrnutí5.Židovské zvyky a svátky I - Petr Papoušeka) Kalendář,b) Šabat jako nejdůležitější svátekc) Tóra - zvyky a tradice6. Tóra, Talmud, tradicea) Historie a fakta7. Židovské zvyky a svátky II - Petr Papoušeka) Vysoké svátky,b) Denní propriety, vybavení synagogy8. Izraela) Lidé a země (EJ, "Israel (name), Erez Israel," "Keneset Yisrael," "Kelal Yisrael")b) Historie a součastnost9. Židovské zvyky a svátky III - Petr Papoušeka) Motlitba její funkce a podstata v Judaismub) Svátky historickéc) Mitzvot - průběh všedního dne10. Středověké židovské myšlení současnost Ia) Sa'adia Gaonb) Judah Halevi (Kuzari, první kapitola- rozhovor s filosofem)c) Maimonides ( EJ, "Maimonides, Moses"), (Moše ben Majmon, O lidské duši a mravním chováníd) Partikularismus vs. universalismus11. Středověké židovské myšlení a jeho vliv na současnost IIa) Maimonides pokračováníb) Dogma v Judaismuc) Shulchan Aruk a dalšíd) Bůh otců vs. Buh filosofů12. Shrnutía) Vlivy, které formovali moderní židovské myšlení/ židovští myslitelé ve 20. stoletíb) Kontextc) Vybraná témata k diskuzi13. Zavěrečná hodinaa) Celkové shrnutíb) Vybraná témata k diskuzic) Test

Získané způsobilosti

Po absolvování tohoto úvodního kurzu, by měli studenti získat co možná nejobjektivnější náhled na téma a především klíčové problémy vývoje judaismu, židovské kultury a sekulárního židovství. Stejně tak by měli získat základní přehled o židovských svátcích, zvycích a prostředí " židovské kultury" v Čechách.

Literatura

Hartman, David. Israelis and the Jewish Tradition: An Ancient People Debating Its Future, kapitoly 2 a 3. Yale, 2000. Solomon, David. Judaism: A Very Short Introduction. Oxford, 1996. Gavriel Sivan, Jaakov Newman. Judaismus od A do Z. Praha: Sefer, 2009. Judah Ha-Levi. The Kuzari. Jan Divecký. Židovské svátky, P3K. Praha, 2005.

Požadavky

Požadavky pro absolvování kurzu:- účast na hodinách- krátká esej (cca 1500 slov)- přehled a popis 10 webových stránek souvisejících s Judaistikou- závěrečný test

Garant

Mgr. Daniel Soukup, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Daniel Soukup, Ph.D.