Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kabala (JUD / KAB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / KAB - Kabala, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Vývoj kabaly od 13. do 16. století a základní pramenyPřehled hlavních autorů a děl (Sefer jecira, Bahir, Zohar). Základní orientace v kabale a definice kabaly vůbec.2) Zohar a jeho interpretaceSymbolika a hermeneutika Zoharu, jeho autorství, interpretace biblického textu.3 )Abraham Abulafia a extatická kabalaJazykový rozměr kabaly, dosahování proroctví, rozbor extatických technik.4) Moše Kordovero a teosofická kabalaKomentáře Tóry, komentáře Zoharu, sefirotické spekulace.5) Maase BerešitNázory kabalistů na stvoření světa a člověka. Analýza metafyziky kabaly. Teodicea.6) Maase MerkavaTzv. praktická kabala - plnění příkazů Tóry (micvot), kabalistická modlitba, teurgie, magie.Termíny: 5.3., 19.3., 9.4., 23.4., 7.5., 14.5., místnost: Třída Svobody 26, knihovna - 2.43.

Získané způsobilosti

Student se dozví informace o vývoji a obsahu kabaly v období od 13. do 16. století.

Literatura

Idel, M. Kabala : nové pohledy. Praha: Vyšehrad, 2004. Scholem, G. Major Trends in Jewish Mysticism, Schocken. New York, 1978.

Požadavky

Rozumná docházka a sepsání kratší práce (3 - 5 normostran) na téma vycházející z náplně kurzu po konzultaci s přednášejícím.