Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární ztvárnění Židů v čes a něm lit (JUD / KB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / KB - Literární ztvárnění Židů v čes a něm lit, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem předmětu jsou literární texty a z nich vyplývající otázky týkající se vykreslení židovských literárních postav a jejich příběhů. Studenti se zaměří na následující otázky: čím se vyznačují židovské literární postavy, jak lze charakterizovat jejich identitu, čím se odlišují od jiných nežidovských postav, jaký je jejich vztah k většinové společnosti, jak jsou touto společností přijímáni, jaký je rozdíl mezi českými a německými židy a zda a jaké stereotypy o židech lze v literárním podání najít. A jakou mají výpovědní hodnotu? V této souvislosti bude diskutován též nacionalismus a jeho formy projevů. Tyto otázky jsou zkoumány v kontextu doby, kdy literární díla vznikla.

Získané způsobilosti

Znalost českých a německých literárních textů s židovskou problematikou a přehled o kulturně historickém vývoji v poválečném rozděleném Německu, včetně otázky ?německé viny? českého přístupu k židovské národnosti. Studenti jsou schopni vidět možné paralely mezi českým a německým lit. zpracováním a rozumí některým současným jevům v lit. vykreslení židovské identity.

Literatura

Reinerová, Lenka. Alle Farben der Sonne und der Nacht. Fuks, Ladislav. Cesta do zaslíbené země. Zweig, Arnold. Das Beil von Wandsbek. Fühmann, Franz. Das Judenauto. Biller, Maxim. Das Land der Väter und Verräter. Urzidil, Johannes. Das Prager Tryptichon. Weiss, Peter. Die Ermittlung. Lustig, Arnošt. Dita Saxová. Walser, Martin. Ein springender Brunnen. Denemarková, Radka. Peníze od Hitlera. Škvorecký, Josef. Sedmiramenný svícen. Bořkovcová, Hana. Soukromý rozhovor. Brod, Max. Streitbares Leben.

Požadavky

Zápočet, seminární práce