Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Maimonidés - dílo (JUD / MA2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / MA2 - Maimonidés - dílo, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Na tomto semináři se za pomocí četby hlavních Maimonidových děl zaměříme na základní myšlenky Maimonidovy filosofie a vlivy, které jeho myšlení utvářelo. Stručně si definujeme základní koncepty antické a arabské filosofie, které Maimonida nejvíce ovlivnily. Seznámíme se se základními způsoby interpretace Maimonidova díla a na základě textů čtených v semináři se pokusíme Maimonida a jeho myšlenky zasadit do širšího kontextu nejen židovské, ale i muslimské filosofie. V druhé části semináře se zaměříme na pochopení zásadních Maimonidových děl právě v kontextu jeho života. Blíže prozkoumáme především ta nejdůležitější z oblasti náboženství (Mišne Tora) a filosofie (Průvodce zbloudilých) budeme se ale také soustředit na jeho méně známe práce v oblasti medicíny a v neposlední řadě korespondenci.1. Maimonidés jako student filosofie a věd (3 hodiny)2. Maimonidés rabín (2-3 hodiny)3. Maimonidés filosof (2-3 hodiny)4. Maimonidés lékař (4 hodiny)

Získané způsobilosti

Studenti získají základní přehled problémů a témat, které se objevují v zásadním Maimonidových dílech. Především nabidou chápaní střetu náboženství a filosofické racionality v jeho díle, tedy sporu který je velmi důležitý pro pochopení vývoje židovského myšlení až do současnosti. Stejně tak budou mít studenti po absolvování přehled o základních Maimonidových dílech a nejdůležitějších interpretačních přístupech k problémům, které se v nich vyskytují.

Literatura

Columbia University. Maimonides Resources. nullKraemer, Joel. Maimonides: The Life and World of One of Civilizations Greatest Minds. New York: Doubleday, 2008. nullnullDavidson Herbert. Moses Maimonides. Oxford: Oxford University Press, 2005. nullStrauss, Leo. The literary Character of the Guide for the Perplexed in Persecution and the Art of Writing. The Free Press, , 1952.

Požadavky

aktivní účast na hodinách a příprava na někrátká esej na vybrané téma (cca 1500 slov)

Garant

Mgr. Jakub Ráliš