Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odraz dějin v povál. kultuře čes. Židů (JUD / ODCZK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / ODCZK - Odraz dějin v povál. kultuře čes. Židů, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Návrh témat:1) Tragédie šoa a její odkaz: R. Hilberg: Pachatelé, oběti, diváci.Literární ztvárnění bezprostředních zážitků šoa: Norbert Frýd: Krabice mrtvých, Hana Bělohradská: Bez krásy, bez límce (filmové zpracování v režii Zbyňka Brynycha: ...a pátý jezdec strach), Arnošt Lustig: Noc a naděje (filmové zpracování Jana Němce: Démanty noci), pohled nežidovského autora Josefa Škvoreckého2) Návrat z koncentračních táborů a nový začátek: H. Krejčová: K některým problémům židovské menšiny a českého antisemitismu po roce 1945.Malé nebo velké dějiny? Psychologické romány věnující se tragédii šoa: Ladislav Fuks: Pan Theodor Mundstock, Jiří Weil: Život s hvězdou, Egon Hostovský: Cizinec hledá byt3) Hledání kořenů jako terapie: Ruth Bondy: Víc štěstí než rozumu, Fedor Gál: Krátká dlouhá cesta (multimediální prezentace, dokument), Arnošt Goldflam: Písek4) Komunistické Československo perzekuce Židů; Slánského proces.: H. Margoliová Kovályová: Na vlastní kůži; H. Frejková: Divný kořenyKarol Sidon: Shapira, filmové zpracování scénářů: Zběhové a poutníci a Ptáčkové, sirotci a blázni ((Juraj Jakubisko, 1969)5) Dopad na druhou a třetí generaci: Helen Epstein: Děti holocaustu, Irena Dousková: Goldstein píše dceři.6) Stát Izrael a Československo: M. Čejka: Izrael a Palestina.Palestina- Země zaslíbená versus Izrael -země jako každá jiná. Generační proměny pohledu na židovský stát. Jiří Mordechaj Langer: Devět Bran, Viktor Fischl: Jeruzalémské povídky, Tomáš Kolský: Ruthie a barevnost světa

Získané způsobilosti

Student získá komplexní přehled o problematice šoa a jejích důsledcích v českých zemích a bude schopen své historické vědomosti uplatnit i v kontextu literatury.

Literatura

Bar-On, Dan. Die Last des Schweigens. Gespräche mit Kindern von NS-Tätern. Hamburg: Edition Körber-Stiftung, 2004. Bar-On, Dan. Furcht und Hoffnung. Von den Überlebenden zu den Enkeln - drei Generationen des Holocaust. Machala, L. a kol. Panorama české literatury. Olomouc, 1994. Machala, L. Slovník českých spisovatelů. Praha, 2005.

Požadavky

- koloquium, zápočet, možno vypracovat seminární práci