Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Orální historie (JUD / OHK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / OHK - Orální historie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Metoda orální historie; orální historie ve 20. stoletíProblém subjektivity v OH a vztahu mezi narátorem a tazatelemOrálně-historické projekty v ČRPoužití metody v historii, sociologii a dalších oborech; použití OH v diplomových a dalších pracíchInterview a životní příběh (životopisné vyprávění)Příprava a vedení rozhovoru; Přepis, analýza a interpretace rozhovoruPoužití orální historie ve vztahu k jiným pramenům moderních a soudobých dějin

Získané způsobilosti

Studenti budou znát vývoj a současný stav metody orální historie a budou schopni připravit, vést a vyhodnotit rozhovor s narátorem.

Literatura

Miroslav Vaněk a kol. Orální historie. Metodické a "technické" postupy. Olomouc: UP, 2003. Orální historie ve výzkumu soudobých dějin. Praha: Ústav soudobých dějin AV ČR, 2004. Čapek, Karel. Hovory s TGM. Praha: Fr. Borový a Čin, 1936. Jechová, Květa. Lidé Charty 77: Zpráva o biografickém výzkumu. Praha: COH ÚSD AV ČR, 2003. Frýdlová, Pavla. Všechny naše včerejšky I.-III.: Paměť žen. Praha: Nadace Gender Studies 1998, 2000, 2002.

Požadavky

Četba na semináře a aktivní účast v diskuzích. Rozhovor s vybraným a narátorem a přepis a analýza rozhovoru.

Garant

Mgr. Eva Kalousová