Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terezín: dějiny a kultura (JUD / TER)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / TER - Terezín: dějiny a kultura, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti se seznámí s historií pevnostního města Terezína. Hlavní důraz bude kladen na dějiny města během druhé světové války - dějiny ghetta Terezín během jednotlivých let války (1941 - 1945). Bude nastíněna činnost terezínské Samosprávy, jednotlivých správních orgánů ghetta, za použití dokumentů Denní rozkazy Rady starších. Dalším cílem je seznámit studenty s ubytovací, stravovací, hygienickou a zdravotní situací v ghettu v průběhu existence ghetta Terezín. Studenti budou "provedeni" po jednotlivých důležitých budovách ghetta. Umění - výtvarné umění, hudba, literatura - česká, německá, jidiš, přednášková činnost, divadlo a dětská tvorba, knihovna. Další kapitolou je zkrášlovací akce v Terezíně, studenti shlédnou propagandistický film natočený pražskou Aktualitou v roce 1944. Součástí kurzu je seznámení studentů a psycholigií vězněných v ghettu. Následovat budou dějiny Terezína po 2. světové válce, vznik Muzea ghetta a jeho působení do současnosti.

Získané způsobilosti

Student bude schopen hovořit o dějinách, kultuře, sociologii a psychologii Terezína.

Literatura

K. Lagus, J. Polák. Město za mřížemi. Praha, 2006. H. G. Adler. Terezín 1941 - 1945, historie, psychologie, sociologie. 2008. L. Chládková. Terezínské ghetto. Praha, 2005.

Požadavky

aktivní účast na semináři, popř. vypracování seminární práce

Garant

Mgr. et Mgr. Jitka Langová