Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modern Jewish History - Tutorial (JUD / TMD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / TMD - Modern Jewish History - Tutorial, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem kursu je diskuse k významným kapitolám z moderní židovské historie od počátků židovského osvícenství (haskaly) do dnes. Geograficky se zaměří především na (centrální) Evropy, ale i na ostatní současná centra židovského osídlení (Izrael, USA, Rusko). Dále budou předmětem diskuse speciální problémy, metody a přístupy k židovské historii.

Získané způsobilosti

Uvedení do historiografických konceptů, pokročilejší znalost židovské historie, terminologie a periodizace židovské historie.

Literatura

Moshe Rosman. How Jewish is Jewish History. Oxford et. al, 2007. Michael Brenner/David N. Myers (Eds.). Jüdische Geschichtschreibung heute: Themen, Positionen, Kontroversen. Munich, 2002. LBI Year Book XXXVII. Michael Graetz, "From Corporate Community to Ethnic-Religious Minority, 1750-1830", 71-82. 1992. Michael A. Meyer. Response to Modernity: A Hisotry of the Reform Movement in Judaism. Oxford University Press, 1990.

Požadavky

výkon během vyučování (60%)krátká esej (40%)

Garant

Mgr. Louise Hecht, Ph.D.