Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do judaismu a islámu (JUD / UJI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / UJI - Úvod do judaismu a islámu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seznámení se základními koncepty a zvyky judaismu a islámu. Schopnost identifikovat tyto koncepty/víru/zvyky jako elementy, které mají vliv na různorodé kulturní a sociální dění.Program:1. Introduction (methodological problems, chronology, common roots, interactions and influences)2. Textual cultures (holy books as sacred objects, holy books as sacred voices, memorizing holy texts, self-fashioning through absorbing texts)3. Theories of Revelation4. Testifying the 'Only One God' Principle5. Prayer6. Pilgrimage7. Charity8. Fast9. Holy War10. Religious Law11. Food Taboos12. Sacred versus Profane13. Men versus Women14. Miscellanea (Quaestiones Quodlibeta)

Získané způsobilosti

Familiarity with the basic concepts and practices of Judaism and IslamAbility to identify common patterns and distinctive marks of the two religions both in matters of faiths and rites.Ability to understand and use technical terms in a precise way.Ability to identify popular misconceptions about both religion and ability to refute them on the basis of firm factual knowledge.

Literatura

Jamal J. Elias. Islam. London: Routledge, 1999. Dan Cohn-Sherbok. Judaism. London: Routledge, 1999. Jonathan E. Brockops, Jacob Neusner. Judaism and Islam in Practice: A Sourcebook. London: Routledge, 1999. Damohorska - Nosek. (2010). Židovské tradice a zviky. Praha.

Požadavky

Od studentů se požaduje četba uložené sekundární literatury na každou hodinu a aktivní účast na diskusích o primárních textech a úspěšné absolvování závěrečné písemné zkoušky na konci semestru.

Garant

doc. Tamás Visi, Ph.D., M.A.