Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do latinské a hebr.paleografie (JUD / ULH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / ULH - Úvod do latinské a hebr.paleografie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář se bude skládat ze dvou částí: na základě četby a analýzy primárních pramenů se pokusí posluchači poskytnout pohled na vývoj českého a německého novogotického písma, jeho četbu a přepis a tzv. Judendeutsch (Hochdeutsch s hebrejskými a jidiš prvky psaná hebrejskou abecedou). Archivní fondy ukrývají řadu stěžejních dokumentů k důležitým událostem v dějinách židovských obcí v českých zemích a na Slovensku. Z velkého množství jmenujme familiantské seznamy, změny jmen, privilegia udělena vrchností či panovníkem, daňové zápisy, žádosti obcí k vrchnosti, matriční zápisy či oficiální korespondence Ústrednej kancelárie židovských náboženských obcí na Slovensku ze 20. a 30. let 20. století. Jedním z cílů semináře je ukázat mnohojazyčnost prostředí, ve kterém dokumenty vznikaly. Obsahem semináře bude četba a překlad těchto pramenů, které zároveň poslouží jako ukázky pro sledování ve vývoji agendy židovských obcí, vývoji povahy diplomatického materiálu a strukturalizace textu.

Literatura

Dülfer, K. Gebräuchliche Abkürzungen des 16.?20. Jahrhunderts. Marburg, 1966. Cermanová, I., Scheibová, M. Hebrejské zkratky. Praha, 2000. Dan, J. ? Herrmann, K. ? Hoornweg, J. ? Petzoldt, M. in Jewish manuscripts: Mohr Siebeck. Mohr Siebeck, 1999. Kašpar, J. Názvosloví latinského písma v novověku. Archivní časopis 20, s. 73?102. 1970. Kaňák, B. Paleografické texty. 1. sešit. Olomouc, 1994. Kaňák, B. Paleografické texty. 2. sešit. Olomouc, 1999.

Požadavky

Podmínkou k udělení zápočtu je aktivní účast na semináři a příprava textů. Podmínkou je také účast na přípravném semináři na počátku kurzu, jehož termín bude dohodnut individuálně s posluchači kurzu, a jehož cílem je osvojit si jak psanou, tak tištěnou hebrejskou abecedu, aby na tyto znalosti bylo možné navázat v druhé polovině kurzu četbou rukopisů v tzv. Judendeutsch. Předmět je ukončen zápočtem - závěrečná četba vybraného primárního textu.

Garant

Mgr. Simona Malá