Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z dějin Židů 3 (JUD / VDZ3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / VDZ3 - Vybrané kapitoly z dějin Židů 3, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz uvádí studenty do středověké a raně moderní židovské historie, a to od 11. století do francouzské revoluce. Zaměřuje se především na: židovství ve středověku - sefardské, aškenázské, vykázání ze Španělska v roce 1492; přeorientování sefardských Židů v diaspoře po roce 1492; autonomní židovská správa v Polsku (va'ad arba artzot); protižidovská politika a Chmielnicke pogromy (1648); mesiášská hnutí v 17. a 18. století (Shabbatai Zvi, Jacob Frank); Haskala jako jako vnitřní židovské hnutí se snahou o kulturní omlazení a první pokusy o právní emancipaci.

Získané způsobilosti

Základní znalost židovství a židovské historie, terminologie a periodizace židovské historie, uvedení do historiografických konceptů.

Literatura

Haim Hillel Ben-Sasson (Ed.). A History of the Jewish People. Cambridge/MA, 1976. Haim Beinart. Atlas of Medieval Jewish History. Jerusalem, 1992. Evyatar Friesel. Atlas of Modern Jewish History. New York, Oxford, 1990. David Biale (Ed.). Cultures of the Jews. A New History, vol. 2. New York, 2002. Deborah Hertz. Emancipation through Intermarriage? Wealthy Jewish Salon Women in Old Berlin, in: Judith Baskin (Ed.), Jewish Women in Historical Perspective, s.193-207. Detroit, 1988. Gershom Scholem. Major Trends in Jewish Mysticism. New York, 1961. Shmuel Feiner. Towards a Historical Definition of the Haskalah ", in: Shmuel Feiner/David Sorkin (Eds.), New Perspectives on the Haskalah. London/Portland, 2001. Jacob Katz. Tradition and Crisis: Jewish society at the end of the middle ages. New York, 2000.

Požadavky

výkon během vyučování (40%)ústní zkouška (60%)

Garant

Mgr. Louise Hecht, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Louise Hecht, Ph.D.