Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z dějin Židů 4 (JUD / VDZ4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / VDZ4 - Vybrané kapitoly z dějin Židů 4, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do moderních židovských dějinEmancipace a židovské ohlasy na modernitu v západní a střední EvropěRusko a "východní Židé"Židé v Otomanské říšiŽidovská politika a ideologieModerní židovská kultura - hebrejština a jidišMigrace a mobilitaPrvní světová válka a meziválečné obdobíAntisemitismus a ŠoaŽidé v komunistických režimechŽidovský život v USASionismus a stát Izrael

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o základních tématech, událostech a myšlenkách moderních židovských dějin.

Literatura

Jakob Katz. Out of the Ghetto. The Social Background of Jewish Emancipation, 1770-1870 . New York, 1978. Pierre Birnbaum, Ira Katznelson. Paths of Emancipation: Jews, States and Citizenship. New Jersey, 1995. Michael Meyer. Response to Modernity: a history of the Reform Movement in Judaism. Detroit, 1995. Paul Mendes-Flohr, Jehuda Reinharz. The Jew in the Modern World: A Documentary History. New York, 1995.

Požadavky

Aktivní účast + závěrečná zkouška

Garant

Mgr. Marie Crhová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marie Crhová, Ph.D.