Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Židé a křesťané v dějinách (JUD / ZKP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / ZKP - Židé a křesťané v dějinách, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do židovsko-křesťanských vztahů. Změna paradigmatu, nové historické pohledy na ?rozcházení cest? a na soužití Židů a křesťanů v dějinách.2. Za Ježíšova života. Judsko a Galilea v době Ježíšova života. Pestrost židovských směrů v prvním století a místo Ježíšova hnutí mezi nimi.3. Rozcházení cest. Možné příčiny a různé datace rozcházení cest. Židovství po zničení jeruzalémského chrámu. Židé a křesťané pod nadvládou Římanů.4. Římská říše křesťanským impériem. Postoj prvních křesťanských císařů vůči Židům v Římské říši, vláda císaře Juliána a jeho úsilí o obnovu židovského chrámu. Protižidovská legislativa po roce 380, zánik galilejského patriarchátu. Situace v Izraeli a v diaspoře.5. Zhroucení starověkého světa a počátek středověku. Konec soužití obyvatel v kosmopolitních polis. Arabská invaze a její důsledky. Situace Židů v Evropě v raném středověku. První křižácká výprava, pogromy a jejich rysy. Nástup klerikálního antijudaismu.6. Vrcholný středověk. Společenská marginalizace židovských komunit v Evropě. Změna právního postavení Židů ve společnosti. Obvinění z rituálních vražd a ze znesvěcení hostie. Vyobrazení Židů v křesťanském umění, židovsko-křesťanská polemika.7. Pozdní středověk. Vyhlazení židovských komunit při epidemii černého moru (1348-1350). Vyhánění Židů z měst a zemí, různé faktory vedoucí k vyhánění Židů. Vyhnání Židů ze Španělska a jeho důsledky.8. Od Reformace k emancipaci. Období ghetta. Luther a Židé. Situace v Polsku a v Rusku. Emancipace a rozvoj rasového antisemitismu. Protokoly siónských mudrců. Buber a Rosenzweig.9. Šoa. Křesťanský antijudaismus jako předehra k šoa. Postoj soudobých křesťanských představitelů k šoa. ?Mlčení? papeže Pia XII.10. Židovsko-křesťanský dialog po šoa ? oficiální prohlášení. Deset bodů ze Seelisbergu. Nostra Aetate a další katolické dokumenty. Dokumenty německých evangelických církví, Světové luteránské federace, Baptistické aliance a další.11. Teologie židovsko-křesťanských vztahů po šoa. Teologie holocaustu, rysy a hlavní představitelé. Post-holocaustová teologie, její myšlenky a hlavní představitelé. Irving Greenberg a další židovští myslitelé.12. Židovsko-křesťanské vztahy na prahu třetího tisíciletí. Rok 2000: Dabru emet a Jan Pavel II. v Izraeli Katolické dokumenty po roce 2000, ekumenické křesťanské a židovsko-křesťanské dokumenty. Stát Izrael v židovsko-křesťanském dialogu. Přivzetí islámu do dialogu. Nejnovější vývoj v oblasti židovsko-křesťanských vztahů.

Získané způsobilosti

): Student bude uveden do historických, teologických, sociologických a kulturních souvislostí v oblasti židovsko-křesťanských vztahů. Získá také povědomí o základních mechanismech hledání a upevňování vlastní identity u náboženských skupin, jejichž účinky se negativně projevily v přístupu vzájemné nedůvěry až nepřátelství mezi členy obou náboženství. Student tak bude schopen nahlížet dějiny židovsko-křesťanských vztahů a také vzájemně vymezující teologická tvrzení diferencovanějším způsobem.

Požadavky

kolokvium