Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Židovské umění a kultura 1 (JUD / ZM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / ZM1 - Židovské umění a kultura 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Každou přednášku doplňuje powerpointová presentace a fotografická vyobrazení. Přednášky se zabývají následujícími tématy.- Úvod do základní literatury Tóra, Talmud, atd, a jejich vyobrazení, příklady- Archeologické památky související s židovským obyvatelstvem- Šalamounův chrám- popis, funkce, reprodukce- Synagoga, vývoj, funkce, vybavení a uspořádá mobiliáře synagogy- Památky Jeruzaléma- Židé v Evropě od raného středověku po 19 století, souhrn nejvýznamnějších židovských obcí a památek- Pražské židovské ghetto, jeho památky, historie, osobnosti, asanace apod.- Židovské památky v Čechách- topografie- Židovské památky na Moravě- topografie

Získané způsobilosti

Orientace v židovských památkách a kulturním dědictví v oblasti architektury, malířství, uměleckého řemesla, zvyků a tradic.

Literatura

Klenovský,J. Židovské památky na Moravě a Slezsku. Brno, 2003. Fiedler,J. Židovské památky v Čechách a na Moravě. Praha, 1992.

Požadavky

Seminární práce. Student si vybere lokalitu podle místa bydliště atd., kde se nacházela židovská komunita. Zjistí, jaké památky s v souvislosti s židovskou komunitou v dané lokalitě naházejí nebo nacházely. Student prostuduje dostupnou literaturu a archivní prameny. Odevzdá práci v rozsahu (dle velikosti židovské obce) 3 - 10 stran s podrobnou bibliografií a poznámkovým aparátem.

Garant

Mgr. Klára Zubíková