Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obraz židovské matky a otce v literatuře (JUD / ZMOK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / ZMOK - Obraz židovské matky a otce v literatuře, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Návrh témat1. Stereotyp židovské matky v anglo-americké kultuře (úvodní přednáška)2. Yiddishe mamma - židovská máma v písňových textech a v anekdotách (Sophie Trucker: Majn jidiše mame; A brivele der mamen, ukolébavka Ojfn veg, Barry Sisters: Oj mame, bin ich farlibt a Mame, česká verze Židovské mámy) - nostalgie a humor východoevropského štetlu3. Otcové a matky Singerových povídek4. Šílená matka a pracovitý otec v prózách Chaima Potoka5. Woody Allen a "šmoidipovský komplex", stereotyp židovské matky v kinematografii6. Allen Ginsberg: Kadiš za Noemi Ginsbergovou7. Philip Roth: démon židovské matky v Portnoyově komplexu8. "Idyličtí rodiče" v povídkách Vojtěcha Rakouse a Norberta Frýda9. Mateřského lůno bezpečí v poezii Jiřího Ortena10. Generační rozpor v Olbrachtově Haně Karadžičové11. Egon Hostovský: Ghetto v nich a Dům bez pána - neustálá otcovská přítomnost12. Chybějící otec v díle Ireny Douskové a Karola Sidona- literatura k jednotlivým okruhům / autorům bude upřesněna

Získané způsobilosti

Student získá poznatky k výše uvedeným tématům, která budou náplní semináře.

Literatura

Winer, Kayla - Moon, Arianna (eds.). ? Jewish Women speak out: Expanding the Boundaries of Psychology . Seattle, 1995. Ziv, Avner - Zajdman, Anat (eds.). ? Semites and Stereotypes: Characteristics of Jewish Humor . Westport, 1993. Ulmanová, Hana. Americká židovská literatura. Praha, 2002. Hyman, Paula. Battling Stereotypes of the Jewish Mother. New York, 1981. Etnologický ústav Akademie věd České republiky. Etnické stereotypy z pohledu různých vědních oborů. Brno, 2001. Baskin, Judith R. (ed.). Jewish Women in Historical Perspective. Detroit, 1998. Jewish Women s Archive, Brookline, Massachusetts, Weaving Women s Words Oral History Project. Antler, Joyce. You Never Call! You Never Write! A History of the Jewish Mother. Halioua, Bruno. Židovské matky osobností 20. století. Praha, 2008.

Požadavky

Aktivní účast, referáty, povinná četba vybrané beletrie a poezie. Předmět může být uzavřen kolokviem - rozpravou nad vybranou knihou týkající se dané problematiky (dle toho si student zapíše buď kód JUD/ZMO (ukončen zápočtem) nebo JUD/ZMOK (ukončen kolokviem).

Garant

Mgr. Daniel Soukup, Ph.D.