Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Židovská Olomouc 2 (JUD / ZO2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / ZO2 - Židovská Olomouc 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vybrané tématické okruhy:Úvod do židovské tradiceŽidé v Čechách a na MoravěOlomouc jako model provinčního kulturního centraČeská a německá olomoucká divadelní scénaOsobnosti z okruhu přátel Paula Engelmanna (Max Zweig, Peter Engelmann, Bernhard Reich, Heinrich Groag, Anna Groag, Fridrich Pater)Olomoucká pobočka Jednoty filozofické (J. L. Fischer, O.F. Babler)

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu získá přehled o celkové situaci židovské komunity v českém prostředí konce devatenáctého století a první půle století dvacátého s důrazem na kulturně-sociální vývoj v rámci moravské metropole Olomouce. Seznámí se s texty vybraných autorů z Olomouce a blízkého okolí a specifiky německo-česko-židovského střetávání kultury na půdě provinčního kulturního centra. Kurz je součástí modulu Židé na Moravě.

Literatura

Topolská, L., Václavek, L. Beiträge zur deutschsprachigen Literatur in Tschechien. Praha, 2000. Štefanides, J. Deutschsprachiges Theater in Olmütz - ein Jubileum ohne Kontinuität? In Bodnaru, Adrian (ed.). Studii de literatura romana si comparata. Vol. XX-XXI/2004, s. 69-77. Timisoara : Universitatea de Vest, 2005. Pěkný, Tomáš. Historie Židů v Čechách a na Moravě. Praha, Sefer 2001. Praha, 2001. Štefanides, J. Německy mluvené divadlo v Olomouci - divadelní výročí bez kontinuity? In Sýkora, M. (ed.). Kontext(y). V. AUPO, s. 119-124. Olomouc : Univerzita Palackého, 2006. Přehledné dějiny české literatury a divadla v Olomouci. Praha, 1981.

Požadavky

Zápočet, seminární práce

Garant

Mgr. Ivana Cahová