Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do židovské filozofie (JUD / ZZF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / ZZF - Úvod do židovské filozofie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Každé téma po dvou hodinách:1 . Co je to filosofie? Co je to židovská filosofie?2. Předchůdci a vlivy ; Saadia Gaon, Isaac Israeli ben Solomon, Ralbag. Základní pojmy3. Proč neexistovala židovská filosofie v antice? Universalismus a partikularismus v Judaismu4. Juda Halevi - Obránce víry. Kdo to byl Juda Halevi? Filosofie, proti které se Halevi stavěl5. Maimonides a jeho víra. Kdo to byl Maimonides?6. Halevi vs Maimonidés v "židovském myšlení" a ustavení židovské filosofie

Získané způsobilosti

Kurz má za cíl poskytnout studentům přehled základních problémů, jejichž znalost je nutná jak pro chápání textu při náhodné četbě děl řazených do oboru židovské filosofie a také pro jakékoliv další hlubší studium a zkoumání partikulárních problémů židovské filosofie.

Literatura

David Hartman. Israelis and the Jewish Tradition: An Ancient People Debating Its Future. New Haven, 2000. Joel .L. Kraemer. Maimonides. Chidago Universtiy Press, 2008. Menachem Kellner. Maimonides Confrontation with Mysticism. London: Littman Library of Jewish Civilization, 2006. Charles Manekin. On Maimonides. Belmont, Ca.: Wadsworth, 2001. Judah Halevi. The Kuzari, překlad N. Daniel Korobkin. Raphael Jospe. What is Jewish Philosophy?. Ramat Aviv: Open University of Israel, 1990.

Požadavky

Prezence na hodinách, průběžné eseje na texty čtené na hodinách, závěrečná esej na vybrané a konzultované téma.

Garant

Mgr. Jakub Ráliš