Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Židé a židovství ve starší české lit. 2 (JUD / ZZLK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu JUD / ZZLK2 - Židé a židovství ve starší české lit. 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Návrh témat1. Židé v zrcadle středověkých kronik (Kosmova Chronica Boemorum, Kronika tak řečeného Dalimila a Zbraslavská kronika Petra Žitavského)2. Pražský pogrom roku 1389 (Passio Pragensium Iudeorum a kající báseň Avigdora Kary)3. Protižidovský bestseller (List rabi Samuele k rabi Izákovi)4. Nepřítel Židů Václav Hájek z Libočan (Kronika česká vs. Historie Regni Bohemiae Jana Dubravia)5. Židé v exemplech (Olomoucké povídky)6. Konvertitova polemika - český překlad (E. F. Hesse Bič židovský a Zrcadlo židovské)7. Židé v satirických skladbách (Tobiáše Mouřenína Historia kratochvílná o jednom sedlském pacholku, pražský Mastičkář)8. Barokní proces - případ Šimona Abelese (Inkvisitorní proces a Virilis Constantia)9. Židé v barokní homiletice (Š. F. Náchodský - Sancta curiositas to jest svatá všetečnost 1721)10. Překlady židovské literatury (jezuita Melchior Hanel a rabi Berachja ben Nitronaj ha-Nakdan)11. Censura židovské literatury- některá témata se mohou změnit, popř. se rozšířit či zcela vypadnout

Získané způsobilosti

Student získá poznatky k výše uvedeným tématům, která budou náplní semináře.

Literatura

Frankl, Oskar. Der Jude in den deutschen Dichtungen des 15., 16. und 17. Jahrhundertes. Leipzig, 1905. Veselá-Prudková, Lenka. Židé a česká společnost v zrcadle literatury. Praha, 2003.

Požadavky

Aktivní účast, referáty, předmět ukončen kolokviem - rozhovorem nad vybraným tématem.

Garant

Mgr. Daniel Soukup, Ph.D.