Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia jazyka (KAA / 1A07)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / 1A07 - Úvod do studia jazyka, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Osvojování si jazyka. Jazykové plány. Původ jazyka a jeho vývoj. Jazykové funkce. Komunikativní akt. Kontext. Řečový akt. Piercova trichotomie. Jazykový znak. Ferdinand de Saussure ? strukturalismus. Pražský lingvistický kroužek - funkční přístup k jazyku. Generativní gramatika. Jazyková typologie. Srovnávání angličtiny s češtinou. Semantika a lexikologie.Semináře:Úvod do lingvistiky. Fonetika a fonologie. Zdroje cizího přízvuku. Morfologie. Morfologická typologie. Slovotvorba. Substantiva. Adjektiva. Slovesa. Syntax - tradiční a generativní analýza. Semantika a lexikologie.

Získané způsobilosti

Studenti* pochopí základní cíle oboru lingvistika* se seznámí se základem jednotlivých úrovní jazyka a jim odpovídajících lingvistických disciplin* se naučí základům analýzy jazykového materiálu

Literatura

Yule, G. The Study of Language. Oxford, 2006. ISBN 0-19-430916-9.Vorel, R. Úvod do studia AJ. ĆERNÝ, Jiří. Úvod do studia Jazyka.

Garant

PhDr. Bronislava Grygová, Ph.D.