Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax 1 (KAA / 2A09)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / 2A09 - Syntax 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz navazuje na kurz Morfosyntaxe a předpokládá tedy ucelenou znalost praktické anglické gramatiky. Cílem této etapy je získat znalosti a dovednosti spojené se základním teoretickým popisem gramatických jevů v oblasti anglické syntaxe. Věnuje se podrobně vlastnostem jednotlivých větných členů: subjektu, objektu a atributu, jejich sémantické, morfologické a syntaktické charakteristice a zmiňuje procesy spojené s konkrétní funkcí (negace, zjišťovací a doplňovací otázky, pasivizace apod). Součástí kurzu je také analýza základních větných vzorců v angličtině (a jejich variant).Studenti budou vedeni k samostatné vědecké analýze konkrétních příkladů a jevů a k odvozování deskriptivně adekvátních pravidel v rámci obecně strukturního přístupu k jazyku. V rámci kurzu bude průběžně uplatňována konfrontační metoda ve srovnání s češtinou s cílem zobecnění získaných znalostí a s přihlédnutím k případné překladatelské praxi.

Literatura

Veselovská, Ludmila. A Course in English Syntax. UP Olomouc, 2010. Quirk, R., Greenbaum, S., Leech, G. & Svartvik, J. A Student´s Grammar of the English language. Longman, 1991. Huddleston, Rodney and Pullum, Geoffrey K. A Students Introduction to English Grammar. Cambridge, 2005. Quirk, R., Greenbaum, S., Leech, G. & Svartvik, J. A Comprehensive Grammar of the English Language. London, 2004. Dušková, Libuše . Mluvnice současné angličtiny na pozadí češtiny. Praha, 1994. Huddleston, Rodney and Pullum, Geoffrey K. The Cambridge Grammar of the English Language. Cambridge, 2002. Veselovská, Ludmila . A Course in English Morphology and Morphosyntax. UP Olomouc, 2009. Dušková, L. Mluvnice současné angličtiny na pozadí češtiny. Praha, 1994. ISBN 80-200-0486-6.

Požadavky

Návštěva kurzů, příprava na semináře, vypracování zadaných domácích úloh. Součástí je psaní eseje a závěrečný písemný test.