Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax 2 (KAA / 2A10)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / 2A10 - Syntax 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Bakalářský kurz anglické gramatiky, Syntax II, pokračuje v hlubším rozboru anglické syntaxe v porovnání s češtinou. Soustředí se na souvětí a jeho typy, klasifikaci vět v souvětí, a větnou perspektivu. Pozornost je věnována komplexní větné analýze s ohledem na větné členy (jejich charakteristiku a specifika), slovní druhy (zejména s ohledem na syntaktické vlastnosti frází) a některé gramatické jevy a procesy jako např. negace, pasivizace apod. Cílem je připravit studenty ke komplexní zkoušce, tj. zajistit jejich schopnost aplikovat teoretické poznatky při autentické práci s texty.

Literatura

Veselovská, Ludmila. A Course in English Syntax. UP Olomouc, 2010. Quirk, R., Greenbaum, S., Leech, G. & Svartvik, J. A Student´s Grammar of the English language. Longman, 1991. Huddleston, Rodney and Pullum, Geoffrey K. A Students Introduction to English Grammar. Cambridge, 2005. Aarts, Bas. English Syntax and Argumentation. Biber, Douglas. Longman Student Grammar of Spoken and Written English. London. Aarts, Bas. Oxford Modern English Grammar. Quirk, R., Greenbaum, S., Leech, G. & Svartvik, J. A Comprehensive Grammar of the English Language. London, 2004. Biber, Johanson, Leech, Conrad, Finegan. Longman Grammar of Spoken and Written English. Dušková, Libuše . Mluvnice současné angličtiny na pozadí češtiny. Praha, 1994. Huddleston, Rodney and Pullum, Geoffrey K. The Cambridge Grammar of the English Language. Cambridge, 2002. Crystal, David. The Cambridge Encyclopedia of Language. Cambridge University Press. Cambridge, 1987. Veselovská, Ludmila . A Course in English Morphology and Morphosyntax. UP Olomouc, 2009. Veselovská, Ludmila. A Course in English Syntax. Olomouc, 2009. Hawkins, J. A Parsing Theory of Word Order Universals. MIT Mass., USA, 1990. Sgall, Hajičová, Buráňová . Aktuální členění věty v češtině. . Academia, Praha, 1980. Grimshaw, Jane. Argument Structure. MIT Press, Cambridge, Mass., 1991. Firbas, Jan. Functional Sentence Perspective in Written and Spoken Communication. Cambridge University Press., 1992. Vallduví, E. Information packaging: A survey. University of Edinburg., 1993. Mathesius,V. Obsahový rozbor současné angličtiny. Academia Praha, 1988. Greenberg, J.H. Some Universals of Grammar with Particular Reference to the Order of Meaningfull Elements . The MIT Press, Cambridge, Mass. , 1961.

Požadavky

Návštěva kurzů, příprava na semináře, vypracování zadaných domácích úloh. Součástí je psaní eseje a závěrečný písemný test.

Garant

doc. PhDr. Ludmila Veselovská, Ph.D.