Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nadvětná syntax (KAA / 3C05)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / 3C05 - Nadvětná syntax, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah je zaměřen na procesuální stránku konfigurací vět v souvětích, především na to, jak je souvětí zabudováno do vyšších textových celků (srov. souvětí jako součást textu) a jak je textem utvářeno do konečné podoby vlivem řady textovoých parametrů (koherence textu, koheze textu, informační struktura textu apod.)Podrobně, ve srovnání s češtinou jsou diskutovány (1)procesy kondenzace a jejich výsledek, tj. větné kondenzory (včetně distribuce shluků kondenzorů v iniciální a finální pozici souvětí); (2)procesy ramifikace (větvení) větných výpovědí a jejich komunikativní funkce, (3) procesy reiterace, jejichž výsledkem jsou paralelní (stereotypní) struktury vět, a (4) procesy, jejichž pomocí se mění informační struktura věty jako součásti souvětí.

Získané způsobilosti

Studenti si prohloubí znalosti o struktuře souvětných celků a rozšíří praktické poznatky o skutečném jazykovém úzu.

Literatura

Libuše Dušková. Mluvnice současné angličgtiny na pozadí češtiny. Praha, 1994. Jarmila Tárnyiková. Sentence Complexes in Text (Processing strategies in English and Czech). UP Olomouc, 2007. ISBN 978-80-244-1660-1.

Požadavky

Od studentů se vyžaduje aktivní účast v diskusi (na základě doporučené teoretické literatury) a aplikace teoretických poznatků na autentická texty, pravidelně analyzované v aplikační části výuky. Každý student bude prezentovat svůj vlastní projekt, v němž na zvolené ukázce autentického textu bude aplikovat poznatky o procesuálních strategiích tvorby souvětných celků (viz obsah výuky). Tento projekt bude v diskusi obhajovat.

Garant

prof. PhDr. Jarmila Tárnyiková, CSc.