Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nadvětná syntax 2 (KAA / 3C06)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / 3C06 - Nadvětná syntax 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah je zaměřen na procesuální stránku konfigurací vět v souvětích, především na to, jak je souvětí zabudováno do vyšších textových celků (srov. souvětí jako součást textu) a jak je textem utvářeno do konečné podoby vlivem řady textovoých parametrů (koherence textu, koheze textu, informační struktura textu apod.)Podrobně, ve srovnání s češtinou jsou diskutovány (1)procesy kondenzace a jejich výsledek, tj. větné kondenzory (včetně distribuce shluků kondenzorů v iniciální a finální pozici souvětí); (2)procesy ramifikace (větvení) větných výpovědí a jejich komunikativní funkce, (3) procesy reiterace, jejichž výsledkem jsou paralelní (stereotypní) struktury vět, a (4) procesy, jejichž pomocí se mění informační struktura věty jako součásti souvětí.

Získané způsobilosti

Absolvováním tohoto kurzu získají studenti praktickou zkušenost s analýzou složitějších větných a souvětných celků, která jim umožní proniknout i do nepravidelně strukturovaných souvětí v jazyce uměleckého textu a usnadní tak i jeho interpretaci. Ústní prezentace vlastních projektů jim pak umožní osvojit si dokonale základní terminologický aparát potřebný pro komunikaci v dané oblasti gramatiky a na základě této znalosti věcně a relevantně diskutovat v seminářích.

Literatura

Libuše Dušková. Mluvnice současné angličgtiny na pozadí češtiny. Praha, 1994. Jarmila Tárnyiková. Sentence Complexes in Text (Processing strategies in English and Czech). UP Olomouc, 2007. ISBN 978-80-244-1660-1.

Požadavky

Od studentů se vyžaduje aktivní účast v diskusi (na základě doporučené teoretické literatury) a aplikace teoretických poznatků na autentická texty, pravidelně analyzované v aplikační části výuky. Každý student bude prezentovat svůj vlastní projekt, v němž na zvolené ukázce autentického textu bude aplikovat poznatky o procesuálních strategiích tvorby souvětných celků (viz obsah výuky). Tento projekt bude v diskusi obhajovat.

Garant

prof. PhDr. Jarmila Tárnyiková, CSc.