Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Překladatelská analýza textu (KAA / 3C54)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / 3C54 - Překladatelská analýza textu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář staví na znalostech lexikologie, gramatiky a reálií a jeho cílem je detailní konfrontace konkrétních textů. Umožňuje studentům rozvíjet stylistické schopnosti a povědomí o individuální funkci textu. Studenti si na každý seminář připraví překlad zadané textové ukázky a ústní rozbor a komentář k rozdílům mezi VT a CT ve všech jazykových rovinách.

Získané způsobilosti

? zlepšení kvality vlastní překladatelské práce? rozšíření teoretických znalostí a praktických překladatelských schopností? seznámení s publikovanými překlady a významnými českými překladateli

Literatura

Newmark, Peter. A Textbook of Translation. Prentice Hall Europe, 1998. Hrdlička, Milan, Edita Gromová . Antologie teorie uměleckého překladu. Ostrava, 2004. Baker, Mona. In Other Words. A coursebook on translation. London/NY, 1992. Knittlová, Dagmar. K teorii i praxi překladu. Olomouc, 2000. Kufnerová, Zlata, Vlasta Straková . Překládání a čeština. Jinočany, 1994. Levý, Jiří. Umění překladu. Praha, 1998.

Požadavky

Požadavky na udělení zápočtu jsou docházka do seminářů, aktivní účast, plnění zadaných ústních a písemných zadání a odevzdání a prezentace vlastního překladatelského projektu.

Garant

doc. PhDr. Dagmar Knittlová, CSc.