Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Generative Syntax 1 (KAA / 7C03)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAA / 7C03 - Generative Syntax 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář je určen pro studenty bakalářského i magisterského stupně, kteří mají zájem o gramatiku, abstraktní modely jazyka, jsou schopni studovat odbornou literaturu v originále a absolvovali základní kurzy syntaxe. Kurz jim umožní rozšířit si znalosti v oblasti lingvistiky a seznámí je s jedních moderních přístupů ke gramatice.Seminář je určen pro studenty, kteří absolvovali základní kurzy anglické morfologie a syntaxe.V průběhu kurzu se studenti seznámí s filozofickými a metodologickými základy generativní gramatiky a s jednoduchou analýzou větné struktury, jak je užívá Chomského model Government a Binding a Principů a parametrů (tj. koncepce typická pro 80. léta)a minimalismu (90. léta a nyní).

Získané způsobilosti

Absolventi si rozšíří si znalosti v oblasti lingvistiky a seznámí je s jedním z moderních přístupů ke gramatice.

Literatura

Quirk, R., Greenbaum, S., Leech, G. & Svartvik, J. A Student´s Grammar of the English language. Longman, 1991. Huddleston, Rodney and Pullum, Geoffrey K. A Students Introduction to English Grammar. Cambridge, 2005. Cook, Vivian J. Chomsky s Universal Grammar. Blackwell., 1988. Veselovská, Ludmila. Od bariér k minimalismu: Některé aspekty poslední vývojové změny chomskyánského modelu jazyka . Praha, 2001. Quirk, R., Greenbaum, S., Leech, G. & Svartvik, J. A Comprehensive Grammar of the English Language. London, 2004. nullHaegeman, Lillian. Introduction to Government & Binding Theory. Blackwell Publishers., 1991. Dušková, Libuše . Mluvnice současné angličtiny na pozadí češtiny. Praha, 1994. nullnullHuddleston, Rodney and Pullum, Geoffrey K. The Cambridge Grammar of the English Language. Cambridge, 2002. nullCrystal, David. The Cambridge Encyclopedia of Language. Cambridge University Press. Cambridge, 1987. Veselovská, Ludmila. A Structural Approach to the Analysis of the Possessive Idiom /have got/. Zlín, 2010. ISBN 978-80-7318-823-8.Veselovská Ludmila. Classification of the Verb dare in Modern English. Zlín, 2010. Veselovská, Ludmila. English Analytic Predicates and the Apparent Specificity of Have. Olomouc, 2009. ISBN 978-80-244-2312-8.Haegemann, L. & Guéron, J. English Grammar : A Generative Perspective. Blackwell, CUP Cambridge, 1999. Radford, A. Principles and Parameters in Syntax. Cambridge Press., 2000. Radford, Andrew. Transformational Grammar. Cambridge University Press, Cambridge., 1988.

Požadavky

Návštěva kurzů, příprava na semináře, vypracování zadaných domácích úloh. Součástí jsou dvě písemné eseje.

Garant

doc. PhDr. Ludmila Veselovská, Ph.D.